BiH dijaspora

Predsjednik CIK-a BiH Željko Bakalar: Na jednoj adresi u inostranstvu, prijavljeno je po 50, 60…birača”

Željko Bakalar, predsjednik Centralne izborne komisije BiH, kazao je za N1 da su uočene razne nepravilnosti za prijave glasanja.

“Na primjer, da se pošalje sa jednog maila ili dva prijave za osobe koje se nalaze ili u BiH ili se nalaze na redovitim biračkim spiskovima, ili se nalaze na drugom dijelu planete, ali je neko došao do njihovih dokumenata i prijave ih da glasaju sa drugog mjesto”, rekao je Bakalar. 

Kako je istaknuo, najčešće su u pitanju prijave za glasanje u regionu.

“Imamo povećan broj prijava za Brčko distrikt, Bijeljinu, Zvornik, Doboj, Brod, Teslić… Ima dosta općina gdje ima iznimno povećan broj prijava za glasanje van BiH. Naravno, takvu ćemo prijavu ispitati. Ne znači da, ako je povećan broj, da je neregularno, ali, jednostavno, to je trend”, naglasio je.

Dodao je da ima slučajeva gdje je na jednoj adresi osobe koja živi vani, prijavljeno po 50, 60 osoba, što je već samo po sebi indikativno.

Kazao je i da ga je iznenadila količina dovitljivosti i pristupa određenih afera.

“Ne možemo da ih identificiramo. Možda kad budemo brojali glasove, kad stignu poštom, vidjet ćemo koliko. Ako u međuvremenu dođemo do informacija od samog zaključenja biračkog spiska pa do slanja materijala poštom, vidjet ćemo za koje političke opcije, eventualno, taj trend osoba koje su radile zlouporabe”, naveo je.

Ogroman je posao, kako je kazao.

“Ali, čini se da politički akteri koji su skloni tim zlouporabama idu dva do tri koraka ispred nas i ono što je vrlo važno je da sankcija izostaje, ako se zlouporaba detektira i prijavi sa ovog mjesta. Vrlo je važno da se reagira. Ako nećemo imati sankciju u vrlo skorom periodu, šalje se poruka tim ljudima da je zlouporaba dozvoljena”, zaključio je predsjednik CIK-a.

BHDINFODESK

Related posts

Šehović informirao Turković o problemima bh. dijaspore

Urednik BiH Info Desk

FACE TV: Uskoro Centralni Dnevnik iz Amerike

Češka: Pet državljana BiH zaraženo koronavirusom

Editor

Leave a Comment