Društvo

Krizni štab Federacije: Na utakmicu između Zmajeva i Sjeverne Irske može doći maksimalno 2.000 navijača

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva donio je odluku da na utakmicu između Zmajeva i Sjeverne Irske mogu doći i navijači i to maksimalno 2.000 poštivajući epidemiološke mjere. Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine će na Grbavici u Sarajevu igrati utakmicu baraža za odlazak na Europsko prvenstvo protiv Sjeverne Irske 8. oktobra. 

Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva i član Kriznog štaba FBiH, istakao je da je jučer održan sastanak Kriznog štaba i mjere koje su bile na snazi su produžene.

“Novina su pozorišta i kina. Broj osoba koje mogu boraviti tu povećali s 50 na 70. Cijenili smo situaciju da se u sali sjedi s maskama, nema razgovora tokom predstave i može se reći da su uvjeti, mjere, dobre. 

Razgovarali smo i o izbornom precesu, o kampanjama političkih stranaka. Tu nema posebnih mjera. Pozvane su sve stranke da ne održavaju velike skupove, a ako se odluče na okupljanja, vrijediće sva pravila javnog okupljanja, odnosno 50 u zatvorenom, 100 na otvorenom”, dodao je Čerkez.

Također, dato je mišljenje Fudbalskom savezu BiH za odigravanje utakmica uz prisustvo gledalaca.

“Takav meč je odigran u Budimpešti i na tom skupu je bilo omogućeno prisustvo 30 posto kapaciteta gledalaca. Dali smo saglasnost da se može odigrati jedna eksperimentalna utakmica s 15 posto kapaciteta. Obišli smo stadion i radiće se o oko 1.800 do 2.000 gledalaca na stadionu”, istakao je Čerkez.

On je kazao da će pratiti situaciju u narednih 15 dana pa ako bude sve pozitivno razgovarat će o otvaranju stadiona s 15 posto kapaciteta za Premijer ligu itd. Vjerovatno ne samo za fudbal.

Sanjin Musa, član Kriznog štaba FBiH, kazao je da je u tri kantona incidenca preko 50 slučajeva na 100.000, i riječ je o HNK, ZHK i Livanjskom kantonu, i to pokazuje trend opadanja. 

“Zabilježen je blagi porast incidence u Posavskom i ZDK”, dodao je Musa.

Podsjetio je da se virus prenosi kapljičnim putem, kontaktom i aerosolno.

“U prilog nam ne ide ova sezona koja dolazi. Važno je ograničiti kontakt gdje je prenos najvjerovatniji, a to su zatvoreni prostori, slabo provjetreni. Naše iskustvo govori, a i iskustvo drugih zemalja, da kada krene širenje najviše je među mlađom populacijom. A onda se širi dalje. I dovodi i do smrtnih ishoda”, istakao je Musa.

Kazao je da se među građanima osjeća se zamor u pridržavanju mjera, ali da su one jako važne.

Patria

Related posts

VIDEO Njeno srce je teško izdržalo kada je vidjela snimak na kojem muž Ramo zove sina Nermina

Urednik BiH Info Desk

Prvi hadž bez vjernika izvana: Na hadžu samo 1.000 hodočasnika

BHD Info Desk Administrator

Nakon Albanje: Zemljotres “zaljuljao” i Sarajevo

Editor

Leave a Comment