Moj stav Pogledi

Bugajski upozorava: Rusija spremna i na sukob u BiH

banner

Januz Bugajski, ugledni američki analitičar i poznavalac prilika na Zapadnom Balkanu upozorava da se sprega negativnih faktora okuplja oko BiH. Navodi da EU nema koherentnu vanjsku politiku, da jača negativna ruska aktivnost u regiji, i sve su veće ambicije nekih lokalnih političara što prijeti da eksplodira, kazao je u razgovoru sa Senadom Hadžifejzovićem na FACE TV.

Šta se dešava u regionu kako tumačite ovu čudnu dinamiku velikog broja događaja u regionu?

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je ponovo oživio plan Velike Srbije ne onako kako je Milošević želio ali svakako subverzijom nacionalnim sukobima, korištenjem medija i naročito uz pomoć Rusije mislim da pokušava da napravi jednu mini teritoriju kojom bi Srbija dominirala. I to se odražava na cijelu regiju. Plašim se kad Crna Gora bude negativno pogođena i uvedena u Veliku Srbiju onda će se više pažnje usmjeriti na BiH i onda će problemi postati primjetniji“, kazao je Bugajski.

Vi govorite o velikoj Srbiji, a sa nekoliko sagovornika sam imao pojmove „srpski svet/svijet“, „srpski prostor“, mali Šengen, četvrta Jugoslavija što koriste hrvatski mediji. Da li su ti termini više naziva za isti projekat?

„Moglo bi se tako reći. Možemo se vratiti tom pitanju srpskog mira, to je neka imitacija ruskog mira i ruskog svijeta, postoje neke stvari koje Srbija uči od Rusije (koja pokušava da nametne kontrolu Bjelorusiji, Ukrajini)“, kazao je Bugajski.

Komentirajući potpisivanje Vašingtonskog sporazuma između Srbije, Kosova, SAD-a Bugajski kaže da ne može biti ekonomske normalizacije bez političke normalizacije.

„Mislim da je problem što ova administracija ne obraća dovoljno pažnje onome što se dešava ispd radara. Nisu se dovoljno usmjerili u ovom trenutku na Balkan. To zapravo Vučić i Rusija koriste jer je manje pažnje na njih usmjeren. Ne mislim da će mali Šengen puno dodati ovome što već postoji, imate CEFTU-u. Imate već nekoliko inicijativa bilateralnih, multilateralnih, ako BiH i Srbija ne priznaju nezavisnost Kosova, dokumente jedni drugima, da se omogući kretanje kapitala i ljudi preko granica, postoji jedan element a to je da Beograd sebe vidi kao najveću ekonomiju. Rezultat je da može imati korist od veće ekonomske dominacije. Fokus ulaganja iz EU u tom će smislu Srbija pokušati to iskoristiti za sebe i da jača svoj utjecaj“, ističe ovaj analitičar.

Dodaje da u isto vrijeme Srbija unapređuje i svoje odnose s Kinom i sebe vidi kao kineski hub za regiju.

„Mislim da BiH, Kosovo i CG mora da ukažu da Srbija nije čist igrač u ovim ekonomskim transakcijama, a Amerika to otvoreno prati. Vučić pokušava napraviti neku vrstu jugoslavenskih nesvrstanih zemalja, a što više pokušavaju da stvore neku vrstu Velike Srbije od regije to će od sebe otuđiti i EU a pogotovo da se omogućava da ruski i kineski utjecaj ulazi u Evropu. Rusija je balansirala sa raznim pravoslavnim silama i sada koriste Srbiju da prodru u regiju i Republiku Srpsku pokušavaju da koriste, pokušali su i u Crnu Goru ali nisu uspjeli. Na kraju će se spotaći, nije Srbija tako značajan međunarodni faktor da može s tim da se nosi. Srbiju su pod Vučićem uvukli u ruski projekat moći, Rusija pokušava da dominira regijom Balkana. Pogledajte šta rade u Bjelorusiji, Bugarskoj. U jednom trenutku će se Srbija morati da odluči da li će ići u EU i prema NATO-u, to je Srbiji od koristi i politički i vojno da se distanciraju od Rusije i da uđu u okrilje euroatlantskih integracija ili će ih Rusija uvući u sukobe. Rusija bi mogla da iskonstruira čak nešto tako da skrene pažnju sa sebe i svojih problema“, upozorava Bugajski.   

On upozorava da je u BiH moguć oružani sukob ne kao što je bio rat protiv Bošnjaka jer se to neće ponoviti, ali da vidi sukob paravojnih formacija, nacionalističkih grupa.

„Sjetite se kako je RS često primala posjete ruskih dobrovoljaca kako se to dešavalo u ratu, i sada neke grupe dolaze u RS, jedan sukob nižeg intenziteta bi mogao da se desi. To bi vrlo brzo moglo eskalirati i biti van kontrole. Rusija može upotrijebiti takav sukob kad iz njega vidi korist. Jedan od centara tog sukoba bi mogao biti u BiH“, kazao je.

Na pitanje kako komentariše susrete Milorada Dodika sa hrvatskim predsjednikom i premijerom Zoranom Milanovićem i Andrejom Plenkovićem Bugajski je bio eksplicitan.

„Cilj je savim jasno ideja da se Hrvatska uvuče u neku vrstu kampanje da se BiH dijeli na troje, mislim da je to cilj RS i onda se u to uklapa priča o trećem entitetu i potencijalnoj podršci hrvatske vlade za drugačiji teritorijalni aranžman BiH. RS pokušava da uvuče Hrvatsku u podjelu BiH, ista igra koju su igrali Milošević i Tuđman, ali u 21. stoljeću drugačijim sredstvima. Ako Hrvatsku uvučete u tu priču skrećete pažnju sa Srbije pa čak i same RS, Hrvatska je članica NATO-a pa niko ne bi da provocira sukob sa NATO-om. Eto cijela regija razmatra tu ideju, mogu zamisliti tu situaciju manipulacije kroz koju Zagreb biva uvučen u novu konfrontaciju o BiH“, kazao je Bugajski.

No, ovaj američki analitičar ima i preporuku za BiH odnosno da mora potaći međunarodnu zajednicu da sagleda šta se dešava i u zemlji i oko granica ove zemlje.

„Ja već neko vrijeme zagovaram da se imenuje specijalni izaslanik SAD za BiH. Ne treba status quo uzimati zdravo za gotovo jer prije ili kasnije eksplodira. Kao element odvraćanja BiH mora da insisitira na međunarodnom asistiranju da spriječi eskalaciju. Naredna američka administracija jer smo na kraju prvog Trumpovog mandata, ne čini se da će ponovo biti izabran, ali bošnjačko stanovništvo mora imati plan, angažman i pripremu ali ja to sada ne vidim. Bošnjačka politička scena, lideri, intelektualci razumiju šta se dešava ali moraju imati preporuku za Bošnjake i spreman plan“, dodao je ističući da bi izborom Joe Bidena za predsjednika BiH imala bolju mogućnost da SAD poduzmu neke aktivne politike.

Patria

Related posts

Back in sight: Deflating Genocide to Dissolve Bosnia and Herzegovina

Editor

BAKIROV OPROŠTAJNI GOVOR

Esad Jaganjac iz Londona: Kapetan Amir Reko neće dobiti Nobelovu nagradu!

Editor

Leave a Comment