Društvo

Saznajte kada su ove godine ramazan, bajrami, Nova hidžretska godina…

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini objavila je vaktiju sa značajnim datumima u 2019. godini.

Prvi dan ramazana, kada počinje post, bit će 6. maja 2019. Inače, mjesec ramazan je mjesec obaveznoga posta za sve punoljetne, zdrave muslimane koji nisu na putu, koji nekad ima 29, a nekad 30 dana. Naglasit ćemo i da je godina muslimanskog kalendara kraća za deset dana od sunčeve godine, pa se tako ramazan pomjera svake godine za deset dana. Ko posti 36 godina redovno postio je ramazan u svako godišnje doba i u svim mjesecima i danima.

Lejletu-l-kadr bit će 31. maja 2019. Noć kadr je noć početka objavljivanja Kur’ana, posljednje objave koju je Bog poslao ljudima. To je “noć bolja od hiljadu mjeseci”, a “u njoj silaze Meleki i Džibril zbog “odluke svake”. U Noći kadr muslimani mole za oprost svojih grijeha i milost Božiju na oba svijeta. Islamska zajednica je označila ovu noć kao noć znanja, nauke i obrazovanja, te se u tu svrhu organiziraju dobrotvorne akcije prikupljanja sredstava za obrazovne ustanove Islamske zajednice.

Prvi dan Ramazanskog bajrama, jedan od dva velika mubarek dana u islamu, je u utorak 4. juna 2019. Ramazanski bajram nastupa 1. ševvala, desetog mjeseca hidžretskog kalendara. Ovaj bajram traje tri dana.

Kurban-bajram je, samim tim, u nedjelju 11. augusta 2019. Kurban ili Hadži bajram – veliki su mubarek dani, a običaj je klanje kurbana – što je tradicija Božijeg poslanika Ibrahima – i dijeljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, komšijama; i dani hadža – dan boravka nekoliko miliona muslimana u Mekki i Medini. Kurban bajram traje 4 dana.

Nova hidžretska godina počinje u subotu, 31. augusta 2019.

Muslimanski kalendar je lunarni, mjesečev kalendar i godina ovog kalendara je kraća 10 dana od godine sunčevog kalendara. Ovakav način računanja vremena usvojen je za vrijeme halife Omera, a za početak računanja vremena uzeta je Hidžra – preseljenje Muhameda iz Mekke u Medinu.
Hidžra se dogodila 622. godine.

BHDINFODESK

Related posts

Bijeli golub ponovo (ne)leti 18/205: KULA „S PRIČOM“

Editor

Visoki krvni pritisak: Važno je razlikovati činjenice od mitova

BHD Info Desk Administrator

Bijeli golub ponovo (ne)leti 32/205: BUDDY

Editor

Leave a Comment