Lifestyle Zdravlje

EU i Coronavius: BiH i dalje označena crvenom bojom

Ministri vanjskih poslova zemalja članica Evropske unije dogovorili su da koordinišu uslove putovanja stanovništva tokom pandemije virusa korona, što podrazumijeva izradu “pandemijske mape” na osnovu koje će se donositi mjere za putovanje, a kako stvari sada stoje i sudeći po sadašnjim podacima, Bosna i Hercegovina bit će označena crvenom bojom kao visokorizična zemlja, tako da njeni građani u zemlje EU neće moći putovati bez PCR testa, karantina, izolacije ili testiranja u samoj EU.

EU neće mijenjati listu zemalja čijim građanima je na osnovu epidemioloških podataka dozvoljen ulazak na teritoriju Šengena, tako da će BiH i dalje ostati pod privremenim ograničenjima kada je riječ o putovanjima.

Iako je predviđeno da se ažuriranje “liste trećih zemalja” radi svake dvije sedmice, ono se ovoga puta nije našlo na agendi EU ambasadora koji su se jučer sastali u Briselu. Kako prenose pojedini mediji, u Briselu ocjenjuju da će se, imajući u vidu novi val koronavirusa širom svijeta, lista za slobodno putovanje preko granice EU u narednom periodu samo smanjivati, a nikako povećavati.

BHDINFODESK

Related posts

Probajte: Pečeni bijeli luk ima brojna ljekovita svojstva

Editor

Šta ne treba raditi nakon vakcinacije protiv covida-19

BHD Info Desk Administrator

Jača imunitet, čisti organizam, ubija ćelije raka

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment