Izbori BiH

“Moja adresa Srebrenica”: Hoće li na vrijeme stići glasovi birača putem pošte?

Članovi Inicijative “Moja adresa: Srebrenica” pozivaju nadležne u Bosni i Hercegovini da što prije odgovore na pitanje hoće li na vrijeme biti dostavljeni materijali birača koji će na predstojećim lokalnim izborima u BiH glasati putem pošte. To ih interesuje zbog potrebnog pravovremenog dostavljanja i njihovih glasova u zbirne rezultate izbora.

  • Kako u javnosti postoji ogromna bojazan hoće li na vrijeme izborni materijal stići iz prekookeanskih zemalja zbog pandemije koronavirusa i vrlo otežanog avionskog saobraćaja, tražimo da nas Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine obavijesti o tome, uz predhodno mišljenje pošta Bosne i Hercegovine, navode iz Inicijative “Moja adresa: Srebrenica”.

Također upozoravaju kako njihovi pokušaji da saznaju hoće li izborni materijal stići na vrijeme uglavnom završe ignoriranjem od odgovornih institucija.

Smatraju da je CIK dosad morao imati odgovor od bh. pošta o tome koliko je potrebno vremena da izborni materijal ode i vrati se po kontinentima i državama gdje žive bh. građani, a prijavili su se da glasaju putem pošte.

  • Pozivamo ih još jednom da nam u što kraćem vremenskom roku dostave odgovor jer na to imamo pravo kako bi izborni proces za svakog građanina BiH bio uspješan i kako bi sačuvali potpuni integritet izbornog procesa – navodi se u saopćenju Inicijative “Moja adresa: Srebrenica”.

Upozoreno je također da institucije BiH ne smiju ignorirati njihovo pravo da znaju kako bi obavijestili bh. građane izvan BiH i kako bi mogli poduzeti korake prema institucijama da obezbijede razuman rok za pristizanje pošiljki ili neki drugi način koji bi omogućio da svaki glas građana izvan BiH bude u zbiru glasova u skladu sa zakonom i obavezama koje se moraju i trebaju ispoštovati.

Inače, izborni materijal danas je poštom stigao u Englesku!

BHDINFODESK

Related posts

MIRSAD HADŽIKADIĆ: ČOVJEK NAŠE SADAŠNJOSTI IDEAL I NADA NAŠE BUDUĆNOSTI

Editor

Provjerite birački spisak: Za izbore u Mostaru upisana 3.974 birača iz dijaspore

BHD Info Desk Administrator

Koalicija ‘Pod lupom’ zabilježila 1.245 različitih izbornih nepravilnosti

Editor

Leave a Comment