BiH Društvo

SIPA uhapsila Unčanina i Despota: Strijeljali najmanje 78 bošnjačkih civila

banner

Postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski djelatnici SIPA, na području Banja Luke, locirali su, identificirali i lišili slobode osumnjičene Unčanin Boško, rođen 1969. godine u Prijedoru i Despot Dragan, rođen 1964. godine, u Laništu, Ključ.

Navedeni osumnjičeni pod istragom su Posebnog odjela za ratne zločine i osumnjičeni su da su, za vrijeme širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na širem području Bosanske Krajine, u svojstvu pripadnika VRS, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Oni se terete da su, dana 1. juna 1992. godine, u mjestu Velagići, općina Ključ, osobno i izravno, zajedno sa drugim osobama, a po prethodnom dogovoru, istjerali napolje civile bošnjačke nacionalnosti koji su bili zatočeni u zgradi osnovne škole.

Istjeranim civilima bilo je naređeno da se postroje ispred škole, nakon čega su optuženi zajedno sa drugim osobama, pucajući iz automatskog vatrenog oružja, izvršili strijeljanje i ubojstvo najmanje 78 žrtava, čija tijela su prevežena kamionima i zakopana u masovnu grobnicu, da bi neposredno nakon rata, 1996.  godine, posmrtni ostaci bili pronađeni i ekshumirani iz masovne grobnice Lanište II. Osumnjičeni se terete da su počinili kazneno djelo zločina protiv čovječnosti iz članka 172. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Tijekom dana, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužitelju, koji će ih ispitati, te nakon toga odlučiti o daljim aktivnostima u predmetu, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

BHDINFODESK

Related posts

Kako smanjiti glavobolju uzrokovanu dugotrajnim radom pred ekranom?

BHD Info Desk Administrator

Prošlo je 18 godina od smrti Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine

Editor

Bijeli golub ponovo (ne) leti 72/ 205: „MAJMUNI“(NE)ZNAJU ŠTA RADE!

Editor

Leave a Comment