BiH dijaspora

Beč: Bosanka povrijeđena u terorističkom napadu

Jedna devojka porijeklom iz Bosne i Hercegovine povrijeđena je u sinoćnjem terorističkom napadu u Beču, potvrđeno je za sarajevske medije iz Ambasade BiH u Austriji.

U napadu je ovrijeđena 29.-godišnja Belma Musić, državljanka BiH sa adresom u Beču, rodom iz Zenice.

Ambasador BiH u Austriji Kemal Kozarić  potvrdio je da se Bemla dobro osjeća i danas, oko 15.45 sati, napustila je bolnicu u Beču. Ona će nastaviti kućno liječenje, potvrdili su mi iz bolnice”

U terorističkom napadu u Beču život su izgubile četiri osobe, a više od 17 ih je ranjeno.

Jedan od napadača ubijen je u policijskoj akciji, a iz policije su otkrili kako je reč o Kujtimu Fejzulaiju, 20.-godišnjaku, etničkom Albancu, poreklom iz Severne Makedonije, tačnije Tetova. Fejzulaj je imao dvojno državljanstvo Austrije i Sjeverne Makedonije.

Napadač, za kog je policija navela da je pristalica islamskog radikalizma i Islamske države, iza sebe ima kriminalnu prošlost.

On je 25. aprila prošle godine osuđen na 22 mjeseca zatvora zbog terorističkog udruživanja. Pokušao je da se pridruži borcima Islamske države, ali je uspio da stigne samo do Turske. Vlasti te države osujetile su njegovu namjeru da pređe granicu sa Sirijom i isporučile ga Austriji.

“Njegova porodica je savršeno normalna”

Iz zatvora je uslovno pušten poslije samo nekoliko mjeseci služenja kazne, 5. decembra 2019, usljed olakšavajućih okolnosti koje je imao zbog svojih godina.

Prema pisanju portala Hojte, Fejzulaj je tokom boravka u zatvoru bio podvrgnut deradikalizaciji.

Advokat koji ga je branio u tom slučaju Nikolaus Rast iznenađen je Kujtimovim jučerašnjim aktom.

– On dolazi iz savršeno normalne porodice. Za mene je on bio mladić koji je imao tu nesreću da upozna pogrešno društvo. Da nije otišao u džamiju već na boks, postao bi bokser – tim rečima je Rast opisao 20-godišnjeg teroristu.

– Nikada ne bih pomislio da može da postane ubica – naveo je advokat.

Hojte piše da je Kujtim Fejzulaj bio vrlo talentovani fudbaler tokom tinejdžerskih godina, ali je zatim stupio u kontakt sa salafistima, koji su već imali optužbe za terorističko delovanje.

Municiju nabavio u Slovačkoj

U trenutku napada sa sobom je nosio pojas sa eksplozivom, za koji se kasnije ispostavilo da je bio lažan, kao i “kalašnjikov”, pištolj i mačetu.

Pretpostavlja se da je “kalašnjikov” nabavio ilegalno s obzirom na to da se ne može kupiti u slobodnoj prodaji jer spada u teško oružje.

Svoje namjere je, kako se sumnja, planirao već izvjesno vreme. Hojte navodi da je Kujtim Fejzulaj sredinom jula sa svojim prijateljem otišao u Slovačku kako bi kupio municiju za “kalašnjikov”.

Napad najavio na društvenim mrežama

Sudeći prema aktivnostima na društvenim mrežama u koje je policija imala uvid, svoje pratioce je na neki način obavijestio šta će uraditi.

Na svom profilu na Instagramu okačio je fotografiju na kojoj se vidi da je naoružan.

Vjeruje se da je upravo to oružje sa fotografije koristio prilikom napada. Instagram profil je sada obrisan.

Policija navodi da su postojali i videosnimci u kojima se zaklinje na odanost halifatu i vođi Islamske države. 

BHDINFODESK

Related posts

Procedure vezane za izdavanje vize za Englesku ukinule avio liniju London – Tuzla

Feniks: Reisu-l-ulema Kavazović uručio muraselu muftiji Sjeverne Amerike Sabahudinu ef. Ćemanu

Editor

Mehmed Teljigović Bedo švedsko-bosanski pensioner: Odmor na Savi ljepši nego na bilo kojem svjetskom moru

Leave a Comment