Kultura

Stockholm: Otvorena izložba “Children and Genocide”

banner

U Stockholmu na centralnom gradskom trgu Sergels Torg  je svečano otvorena izložba “Children and Genocide” u saradnji Muzeja ratnog djetinjstva, Humans of Amsterdam i Memorijalnog centra Srebrenica.

Izložba prikazuje devet osoba čije je djetinjstvo obilježeno genocidom u Srebrenici 1995.

Otvorila ju je izvršna direktorica Muzeja ratnog djetinjstva Amina Krvavac i Debra Barraud iz Humans of Amsterdam.

Ministrica vanjskih poslova u Vladi Kraljevine Švedske Ann Linde u prigodnom je govoru istaknula kako se Srebrenica ne smije zaboraviti jer je to bio antihuman, neetički čin protiv čovječanstva. Također je naglasila da švedska Vlada i švedski narod, zajedno sa Bosancima i Hercegovcima koji žive u Kraljevini Švedskoj, čine zajedničke napore na promociji tolerancije, humanosti i antinacionalizma.

Na otvaranju izložbe bila je i ambasadorica Bosne i Hercegovine u Švedskoj Elvira Dilberović, koja je sa Aminom Krvavac razgovarala o nastavku sličnih projekata u Kraljevini Švedskoj.

Izložba je realizirana uz pomoć Ambasade Kraljevine Švedske u BiH i Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Švedske, a bit će otvorena do 30. novembra ove godine na Sergels Torg 2, saopćeno je iz Muzeja ratnog djetinjstva.

BHDINFODESK

Related posts

Geteborg: Prvi sajam knjige bosanskohercegovačkih autora u Skandinaviji

Na krilima snova

Izložba ‘Razbuktali svijet’ u Beču

Editor

Leave a Comment