Izbori BiH

MIRSAD HADŽIKADIĆ: ČOVJEK NAŠE SADAŠNJOSTI IDEAL I NADA NAŠE BUDUĆNOSTI

banner

“Tražim od vas da vjerujete. Ne samo u moju mogućnost da donesem promjenu u BiH. Tražim od vas da vjerujete u vašu sopstvenu mogućnost da budete dio tih promjena. Izgradimo najbolju Bosnu i Hercegovinu u njenoj modernoj historiji, od Dana nezavisnosti do danas!”

Svima vama koji na prošlim izborima

 Mirsada Hadžikadića niste znali, 

pa ste svoj glas pogrešnoj partiji i ljudima u njoj dali, 

a sada kada ga bolje znate,

njemu ćete svoj glas da date

jer u njega vjerujete

i Platformu za progres podržavate!

Nemojmo se dvoumiti. 15- ti Novembra ove godine dajmo naš glas Mirsadu Hadžikadiću. Želimo ga imati u Predsjedništvu BiH, želimo da nas on vodi, da nam bude Predsjednik. On je jedini koji našu napaćenu domovinu Bosnu i Hercegovinu može izvući iz gliba nacionalističkih podjela, u koje su je gurnuli nacionalizmi, i vratiti na put napretka i prosperiteta. 

Banjalučanin Misad Hažikadić, prvi put se kao nezavisni kandidat kandidirao za člana Predsjedništva BiH na prošlim izborima (2018), i dobio nevjerovatnih 58.555 glasova, odnosno 10% glasova svih koji su glasali. Svoj plan i staregiju kako promjeniti postojeće stanje u BiH predstavio je u “Platformi za progres”, koja je do sada okupila veliki broj bh građana, naročito mladih, i prerasla u pokret koji više niko neće moći zaustaviti. Hadžikadić je došao iz Amerike, gdje je do nedavno živio, stekao ugled i visoko obrazovanje, da pomogne svojoj napaćenoj domovini Bosni i Hercegovini. Pojavio se kao iskra , koja se ubrzano sa nama širila kao svjetlost u tunelu, u kojem je Bosna i Hercegovina od 90-tih godina do danas, i za kratko vrijeme spojila u plamen koji zahvata sve veći dio bh neba. Sve više je novih iskri širom BiH. Sada je to već plamen koji široko obasjava podneblje Sarajeva, Tuzle, Goražda, Lukavaca, Maglaja, Novog Grada, Cazina,  Banja Luke, …

Hadžikadić je ideal i pokretač promjena koji će BiH i njene narode i građane odvesti u bolju i svijetliju budućnost. Njegov prvi i osnovni cilj je stvaranje stabilne, funkcionalne, prosperitetne i pravedne države – Bosne i Hercegovine. Do sada provedene medijske ankete nedvojbeno pokazuju da sve veći broj građana BiH u Mirsadu Hadžikadiću vidi budućeg predsjednika cjelovite,  jedinstvene i suverene Bosne i Hercegovine.

Platforma za progres je politički pokret

Platforma za progres je politički pokret osnovan 25.11. 2018.g. u Domu mladih u Sarajevu u prisustvu 1.200 ljudi, sa porukom da nam donosi željno očekivane promjene. Osnovač i predsjednik pokreta je Misad Hadžikadić, a potpredsjednik Aleksandar Eskić. Odmah po osnivanju, Platforma za progres prerasla je u pokret, nastavila je intenzivno da radi na razvijanju organizacije i da se širi kroz općinske i regionalne odbore širom BiH. Do sada ih je diljem BiH formirano više desetina.

Platforma za progres je bosansko – hercegovački nestranački pokret koji se nezaustavljivo širi na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine. Platforma podržava sve projekte dobre za zajednicu. Želi biti platforma za sve građane BiH koji žele integritet, koji su za jedinstvenu BiH i koji nisu za podobne već za sposobne.

Platforma za progres nudi sistemske promjene u političkom milijeu BiH, koja jasno ukazuju na put kojim država BiH može izići iz političkog, ekonomskog i nacionalističkog haosa i krenuti naprijed. 

Prva javna tribina na kojoj je Hadžikadić predstavio sebe i Platformu za progres održana je 13.4.2018.godine u američkoj državi Vermont, gradu Burlingtonu, u kojem živi oko 2.500 Bosanaca. Od tada se zajedno sa njenim tvorcem naselila u BiH, kao nagovještaj da je “došlo doba da se (u BiH) znanje proba”.

Principi Platforme za progres

Platforma za progres je rođena iz ljubavi za domovinu BiH i sve njenje narode i građane, to je iskra u nama, koja se u pokretu objedinjuje i pretvara u požar, u svjetlost, koja će razbiti mrak BiH i narodima i građanima BiH donijeti svijetlu budućmnost. 

Osnovni principi Platforme za progres su: Poštenje, Legalnost, Aktivizam, Transparentnost, Fokus, Odgovornost, Rad, Moral , Autentičnost…U njenom fokusu su država, znanje, mladi …,i zahtjev za obnovu moralnih vrijednosti uz odgovornost svakog od nas za kvalitet života naše zajednice.

Lider Platforme Mirsad Hadžikadić

Mirsad Hadžikadić je rođen 1955. u Banja Luci. 

On je bosansko-hercegovački i američki univerzitetski profesor, doktor računarskih nauka i direktor Instituta za kompleksne sisteme Univerziteta Sjeverne Karoline u Sharlotte. Obrazovanje i radne navike je stekao pretežno u SAD. Osnivač je Savjetodavnog vijeća za BiH u Washingtonu i Bosansko-Hercegovačke akademije nauka i umjetnosti. Prije dvije godine prvi put se kandidovao za Predsjedništvo BiH i osvojio 58.555 glasova, odnosno 10% od ukupnog broja glasova. On je oličenje poštenja, pravednosti.

Mirsad Hadžikadić  je vjeran sin i zaljubljenik svoje i naše  domovine BiH, koji je prije dvije godine dobrovoljno napustio sve položaje i blagodati koje je stvorio u Americi zadnjih 20 godina i došao u svoju domovinu da joj pomogne i svima u njoj i svima koji su morali izići iz nje dadne sebe, sa svom svojom ljubavlju i svim svojim potencijalima, koji su toliko vrijedni i veliki, da ih ne posjeduje ni jedan drugi aktuelni političar BiH.

Hadžikadića u Americi znaju kao energičnu ličnost punu pokretačke energije, izuzetnog obrazovnog nivoa i kao čovjeka koji na naučnoj osnovi pravi nove organizacione forme od interesa za BiH, USA i svijet. U uslovima u kojima BiH danas opstaje Hadžikadićeva ruka očekuje se kao ruka spasa.

Ovakva BiH, kakva je svih ovih PostDejtonskih godina, podijeljena, nagrižena i napadnuta sa svih strana, ko kap vode žednom, treba ovakvog predsjednika, koji će odlučno i sa respektom stati uz sve njene građene.

Kuda ide ovaj svijet?

Kuda ide ovaj svijet? Mi smo dio procesa, za koji ne znamo kuda vodi. Po nekima smo kraj procesa, a samo smo jedna faza. Tehnologija ide brže od bioloških procesa, ona ih čak mijenja…Sa tehnologijom imamo mogućnost da vidimo kud ide. Moramo doći do spoznaje da smo svi zajedno na brodu koji plovi pučinom, koju visoki valovi dižu.

Mi još uvijek razmišljamo gdje smo bili prije 25 godina, a ne znamo skoro ništa za narednih 25 godina. Razmišljamo o budućnosti jako obojenoj prošlošću, a ne razmišljamo o karakteru ljudi, njihovom moralnom opredelenju, koje ozbiljno zabrinjava. Činjenica je da smo u dobroj mjeri nezreli za ovaj svijet, i to će nas kazniti.

Nužnost promjena

Budućnost Bosne i Hercegovine ovisi o nama. Trebaju nam promjene, a one se ne mogu desiti bez promjene u nama, ne mogu bez obnove naših moralnih vrijednosti.

Država je oborena na koljena, država pada, ko će da je podigne. Neće MZ , moramo mi sami, uz aktivno učešće po modelu Hadžikadićeve Platforme.

Platforma za progres donosi promjene. U izbornu kampanju krenula je 18.10.2020 na izletištu Vis u Gračanici uz poruku “Spremni za promjene, jer promjena je moguća!” 

Vrijeme je za promjenu- svako od nas može biti promjena. 

Hadžikadić ozbiljan problem BiH vidi u apatiji koja je ovladala u narodu, koji je stekao ubjeđenje da ne može ništa promijeniti. Nacionalizam je toliko ovladao životom preko nacionalističkih stranaka, posebno SNSD, HDZ BiH, SDA, da je postalo iluzorno u nešto krenuti. Nacionalne stranke su preuzele ingerencije države i postale biroi za uhljebljivanje i zapošljavanje. Veliki broj građana, koji su na bilo koji način uključeni u stranački mehanizam, postali su poslušnici. Izlaz iz toga na kraći rok moglo bi biti odgovornije preuzimanje i prihvatanje odgovornosti za državu od političara na svim nivoima vlasti, a na duž rok izlaz je u obrazovanju. Svaka politička ideja, ističe Hadžikadić, mora biti na tržištu ideja i ako je dobra, ljudi će je podržati.

Brži uspjeh bi se mogao postićii i državu bi brzo digli na noge, kada bi se svako od nas, ne mjereći šta je dobio od države,  prvo upitao šta je to što ti sad možeš učiniti za svoj narod i  svoju državu. 

Po sadašnjemn sistemu, koji se mora apriori mjenjati, sredstvima građana i iz budžeta, finansiraju se stranke koje prljavim putem dominiraju. Nove alternative  ne dobivaju budžetska sredstva.  

Sa ovakvim vizijama ne možemo u EU, ne možemo u budućnost.

Postali smo ovisni o moćnicima, a moćnici grabe samo sebi i nama ostaju samo mrvice na njihovoj trpezi. Vičemo daće, Bog! Bog je već dao, sad trebamo mi …

Niko nam neće dati ni napraviti državu koju želimo. Moramo to uraditi sami. Moramo dobro razmisliti i osmisliti da jasno i za sve prihvatljivo definišemo naš nacionalni program, zasnovan na zajedničkoj budućnosti. Moramo čuvati i braniti zdravu demokratiju, jer demokratija ima mogućnost za tiraniju manjine i tiraniju većine ili dobrobit za sve.

Moramo se okrenuti od politikanstva i vratiti ekonomiji, da svima bude bolje. Političke elite su nas izdale.

Kad bi iz političkog života isključili samo 100 uticajnih neodgovornih ljudi, za kratko bi osjetili koliko nam je lakše i bolje. 

Okupirani teškom sadašnjošću, zaboravili smo dugoročno razmišljati o našoj državi. Moramo popraviti sistem na takav način da zaštitimo manjine i svima damo jednaka prava, kojim niko neće biti spriječen da bude ono što želi.

Moramo zaustaviti i spriječiti nametanje identiteta drugima. Ne oduzimati drugima njihov, a čuvati svoj identitet. Bosanstvo može biti taj integrativni element. Založimo se za Bosanstvo kao višestruki identitet, koji za BiH ima veliko značenje. 

Platforma za progres pokriva sve veći dio BiH

Platforma za progres  intenzivno radi na razvijanju organizacije i širi se kroz općinske i regionalne odbore širom BiH. Osnivačke skupštine Platforme za progres održavaju se i pokrivaju sve veći dio BiH. Do sada ih je formirano nekoliko desetina…u Sarajevu, Tuzli, Vogošći, Gračanici, Mostaru, Lukavcu, Maglaju, Goraždu, Brčkom, Cazinu, Mostaru, Banja Luci….Na njima je rečeno da je BiH osnova našeg postojanja  i boljitak svih njenih građana, da nam trebaju ideje, projekti, realizatori…Pri  tome je rečeno da Platforma za progres ima načina da zadrži mlade ljude da ostanu u BiH i istaknuta važnost pojedinca za dobrobit cijele zajednice. Sa svih tih skupova članovi Platforme poručuju da je došlo vrijeme da se čuje i njihov glas. Glas naroda. 

Platformom za progres odvažno naprijed

Mirsad Hadžikadić sve odvažnije i uz veći prihvat korača zemljom Bosnom, a njegovu Platformu za progres prihvata i podržava sve već broj pristalica. S pravom se može očekivati da će broj od 58.555 glasova, koje je Mirsad kao potpuno novi na političkoj sceni BiH, dobio na prethodnim izborima, 2020-te biti desetorostruko veći. To se potvrđuje na svim do sada održanim predizbornim skupovima širom BiH.

Čovjek ili lider koji predstavlja BiH mora da predstavlja sve njene ljude i sve građane i narode. A to je Mirsad Hadžikadić.

Konačno znamo za koga glasamo!

Glasamo za nove snage. Iskre!” Nova snaga je Mirsad Hadžikadić! Nova ideja je Platforma za progres.

BiH je podijeljena, nagrižena i napadnuta sa svih strana  treba ovakvog predsjednika, ko kap vode žednom, koji će s respektom misliti na sve njene građene.

Mirsad Hadžikadić je čovjek naše sadašnjosti, ideal i nada naše budućnosti.

Idemo zajedno do promjena!  Okrećemo se progresu! Sve je do nas! 

Burlington, 4.11.2020                     Zijad Bećirević

Related posts

Predstavljen: Denis Bećirović kandidat opozicije za člana Predsjedništva BiH

Urednik BiH Info Desk

POGLED IZ AMERIKE: BILANS OPĆIH IZBORA U BiH

Urednik BiH Info Desk

CIK utvrdio rezultate Lokalnih izbora za sve opštine osim za Srebrenicu i Doboj

Editor

Leave a Comment