Izbori BiH

Usvojena odluka da CIK za izbore posudi 9,7 miliona KM od RAK-a

banner

Nakon što je Vjekoslav Bevanda na današnjem Kolegiju Vijeća ministara još jednom odbio CIK-ov prijedlog za izdvajanje novca za finansiranje izbora, dao je novi prijedlog koji je na kraju i usvojen.

Ministri su usvojili Prijedlog odluke o odobravanju privremenog korištenja dijela sredstava od dozvola za korištenje radio-frekvencijskog spektra za pružanje usluga putem mobilnih pretplatnih sistema.

Bevanda je predložio da dio novca od RAK-a bude prebačen Centralnoj izbornoj komisiji BiH, tačnije 9,7 miliona KM.
Taj novac nije dovoljan s obzirom na to da je CIK BiH zatražio 12,5 miliona, koliko im je potrebno za provođenje i pripremu izbora.

Sada ostaje otvoreno pitanje kako će CIK obezbijediti još skoro tri miliona KM, kako bi izbori u potpunosti mogli biti finansirani. Inače, ovakav potez se može tumačiti i kao svojevrsna izlazna strategija HDZ-a jer nisu prihvatili više ranijih prijedloga da se novac obezbijedi iz budžetske rezerve.

Onasa

CIK traži reakciju OHR-a: Današnjom odlukom VMBiH nije omogućeno održavanje izbora

Centralna izborna komisija (CIK) BiH oglasila se nakon današnje sjednice Vijeća ministara na kojoj je odlučeno da se za provođenje izbora osigura nešto više od devet miliona KM.

CIK je, kako je već od ranije poznato, tražio novac u iznosu od 12,5 miliona KM.

Iz CIK-a zbog današnjih dešavanja traže reakciju visokog predstavnika Christiana Schmidta jer održavanje izbora nije omogućeno.

– Današnjom odlukom Vijeća ministara ne omogućava se održavanje Općih izbora 2. oktobra. Sada samo posebna odluka Ureda visokog predstavnika (OHR) na puni iznos, zahtijevan od CIK-a sa svim ekonomskim kodovima, omogućava provedbu izbora, kažu iz CIK-a.

Vjekoslav Bevanda, resorni ministar, danas je nakon sjednice Vijeća ministara BiH izjavio da dodatni novac nije osiguran jer to nije fer prema uposlenicima kojima plata nije povećana 10 godina.

Onasa

Related posts

Potvrđeni rezultati izbora: Ovo su novi vijećnici u Gradskom vijeću Grada Mostara

Editor

“Moja adresa Srebrenica”: Hoće li na vrijeme stići glasovi birača putem pošte?

BHD Info Desk Administrator

Džaba glasali: OHR naložio da se tajno izabere gradonačelnik Mostara

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment