Svijet

Nakon dva stoljeća Atina dobila džamiju

banner

Nakon godina odgađanja uzrokovanih birokratijom, budžetskim rezovima i protivljenjem vjerskih i političkih frakcija, prva džamija u Atini koju finansira vlada od 1833. godine otvorila je svoja vrata vjernicima u petak.

Stotine hiljada muslimana iz brojnih zemalja, uključujući Pakistan, Siriju, Afganistan i Bangladeš, žive u Atini, ali grad nije imao formalnu džamiju otkako su Osmanlije prije gotovo 200 godina protjerane.

Planovi za izgradnju džamije u Atini započeli su 1890. godine, ali su prošle godine da bi se ostvarilo zbog protivljenja pretežno kršćanskog pravoslavnog stanovništva i nacionalista, trome birokratije, ali duge finansijske krize, javlja Reuters.

Usred pandemije korona virusa, samo je ograničeni broj vjernika, koji su nosili maske i držali se fizičke distance zbog restrikcija, prisustvovao molitvama.

“To je historijski trenutak za muslimansku zajednicu koja živi u Atini, toliko smo dugo čekali ovu džamiju. Napokon, hvala Bogu, imamo džamiju koja je otvorena i ovdje se možemo slobodno moliti”, rekao je Heider Ashir, član upravnog vijeća džamije.

Ali drugi muslimani nisu bili zadovoljni izgledom džamije. Siva, pravougaona građevina bez kupole ili munare, nema sličnosti s drugim gracioznim, ukrašenim džamijama u Evropi.

Pod “lockdownom” kojom će se suzbiti nagli porast zaraza COVID-19, okupljanja za klanjanje bit će zabranjena od subote do 30. novembra.

Fena

Related posts

Prag: Među stradalima nema bh. državljana

Urednik BiH Info Desk

NOBELOVA NAGRADA ZA LJUDE IZ BiH: Banjalučanka i Sarajlija spasli milione ljudi od gladi

Urednik BiH Info Desk

Ujedinjeno Kraljevstvo sankcionisalo marketinšku agenciju Mania zbog organizacije i promocije neustavnog 9. januara

Copo Sejo

Leave a Comment