BiH dijaspora

“Moja adresa Srebrenica”: CIK dužan ispraviti sve propuste

Inicijativa “Moja adresa: Srebrenica” upozorila je danas da Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine nije uspjela ni pred ovogodišnje lokalne izbore, zakazane za 15. novembar, riješiti probleme bh. građana koji glasaju putem pošte.

U saopćenju napominju da cijene iskorak kojim je omogućeno slanje glasačkih listića na adrese konzulata i ambasada, posebno u slučajevima Kanade, Australije i Sjedinjenih Američkih Država, s krajnjim rokom 15. novembra, zbog otežanog poštanskog saobraćaja.

Međutim, ističu, da to rješenje nije i dalje spriječilo situacije u kojima brojni bh. registrirani glasači ne mogu ostvariti pristup svom biračkom pravu, tvrdeći da posjeduju informacije da dio glasačkih listića još uvijek nije ni poslan iz Sarajeva.

Za primjer su naveli Vahdetu Musić koja je u SAD-u i uredno se registrirala za glasanje putem pošte u Srebrenici te je očekivala da joj stignu glasački listići, međutim, nakon provjere utvrđeno je da su listići još uvijek u Sarajevu i da još uvijek nisu poslani.

Kako su istaknuli u saopćenju, za svaki propust koji se desi u ostvarivanju Ustavom zagarantiranog biračkog prava koje garantira svim građanima BiH koji imaju prijavljeno prebivalište u BiH, bez obzira da li se nalaze u zemlji ili su privremeno u inostranstvu, mora se ponuditi alternativa i rješenje institucije koja to pravo garantira.

– U ovom slučaju, CIK mora produžiti rokove za dostavu glasačkih materijala, a uvažavajući učinjene propuste u dostavljanju glasačkih materijala – poručili su u saopćenju iz Inicijative “Moja adresa: Srebrenica”.

Smatraju da se nakon ovogodišnjih lokalnih izbora ukazala potreba za reformom glasanja građana Bosne i Hercegovine u inostranstvu, a to se posebno odnosi na zabilježene malverzacije i prijave iz Srbije, pitanje rokova dostavljanja prijava, ali i potrebu ostavljanja dužeg perioda za registraciju i verifikaciju osoba koja se prijavljuju za glasanje putem pošte.

Pozvali su sugrađane s pravom glasa da izađu masovno na izbore, ostvare pravo glasa i na taj način vrate dostojanstvo Srebrenici jer “Srebrenica je adresa svih nas”, zaključili su.

FENA

Related posts

Institut za istraživanje genocida Kanada osuđuje dodjelu Ordena RS negatoru genocida Handkeu

Urednik BiH Info Desk

Geteborg: Domaćin trećeg Sajama bh. knjige

Editor

Predstavljamo Refku Kovač, lidera projekta “Proširena Evropa”, u Norveškoj: Ova manifestacija ima za cilj da norveškoj publici približi kulturu Istočne Evrope

Leave a Comment