Izbori BiH

Građani glavnog grada BiH na demokratski način su žestoko kaznili politiku SDA

Htjelo to priznati rukovodstvo Stranke demokratske akcije (SDA) ili ne, građani glavnog grada BiH na demokratski način su žestoko kaznili politiku koju je provodila ova stranka prethodnih godina.
Sve ono što je kao hrđa decenijama nagrizalo najsnažniju stranku u BiH, poput nepotizma, korupcije, stranačkog zapošljavanja u javnim preduzećima, pranja novca i drugih oblika kriminala, ogolile su afere koje su zatresle bh. javnost i SDA baš u izbornoj godini.

Prvo “Asim”, a onda respiratori, uz to i presuda Mirsadu Kukiću (iz vremena dok je bio u SDA) te stavljanje Amira Zukića na američku crnu listu, također iz vremena dok je bio dio vrha SDA.

Koliko god se stranka trudila skrenuti fokus s brojnih afera, kako pričom o drugim velikim problemima, tako i spinovanjem, mediji i građani jednostavno nisu zaboravljali.

Istovremeno, SDA je sve podredila rušenju Šestorke u Sarajevu, koja je uživala podršku građana. Dala je SDA i državne ministarske funkcije SBB-u i DF-u, ali sve je bilo kratkog daha. Iako su iz stranke pod palicom Bakira Izetbegovića konstantno odbacivali navode da su Naša stranka, Narod i pravda, SDP i NBL uradili išta dobro, osim marketinga, očito je da su se prevarili, a vratilo im se kao bumerang.
To najbolje pokazuju izborni rezultati, jer rečeno sportskim žargonom, tako se politički suparnici najbolje izvagaju i izmjere i vide svoju snagu.

Prema rezultatima izbora, Četvorka je “pomela iz temelja” kadrove SDA koji su bili kandidati za načelnike u Sarajevu, izuzev Općine Novi Grad, iako je i tu bila veoma tijesna utrka, čemu se niko nije nadao.

Ibrahim Hadžibajrić (NBL) je ostvario uvjerljivu pobjedu nad Jusufom Pušinom (SDA) u Starom Gradu. Krenuvši nizvodno u Općini Centar Srđan Mandić (NS) je potpuno deklasirao Nedžada Ajnadžića (SDA), dok je Hasan Tanović uz hiljade glasova iza sebe ostavio Nedžada Koldžu (SDA) u Novom Sarajevu, a na Ilidži je fijasko doživio Fikret Prevljak (SDA) s obzirom na to da su građani veliko povjerenje dali Nerminu Muzuru. I u Ilijašu je SDA doživjela poraz. Tamo je NiP-ov Amar Dovadžija pobijedio Akifa Fazlića (SDA). Sasvim je izvjesno da će SDA izgubiti i gradonačelnika Sarajeva, što znači da Abdulah Skaka neće produžiti mandat. Pored svega toga, za potpuni gubitak vlasti u Kantonu Sarajevo treba se još dogoditi pad aktuelne Vlade KS, što se očekuje u narednim sedmicama.

Birači su očito shvatili šta je lokalna politika i da ona nema veze ni s euroatlantskim putem BiH, niti s vjetrovima Zagreba i Beograda, Washingtona i Moskve, Brisela i Ankare.

Ovaj put građani nisu nasjeli na nacionalističke priče za vrijeme lokalne predizborne kampanje, otrcane fraze, ispričane priče i javno blaćenje imena i prezimena suparnika.

A svjesni su toga i u SDA, pa je potpredsjednik Safet Sofić sinoć kazao da se mora napraviti analiza i vidjeti zašto se dogodio tako loš rezultat u Sarajevu.
S druge strane, dugo je trebalo da u izbornoj noći za govornicu stane lider SDA Bakir Izetbegović, a iako je sportski priznao poraz u Sarajevu, pokušao ga je nadomjestiti boljim rezultatima u ostatku države. No vrijedi podsjetiti kako je Izetbegović prije četiri godine slavodobitno govorio o općini Centar i njenoj iznimnoj važnosti većoj od “deset drugih“.

Izetbegović je nevoljko priznao da se desio veliki poraz u Sarajevu, a njegov donedavni bliski saradnik Aljoša Čampara ga je pozvao da podnese ostavku, kao i ostatak vrha Stranke Demokratske akcije.

Za izborni krah neko će, ili bi trebao, odgovarati. Tako to obično ide u politici, kao i u sportu, ukoliko selektor i stručni štab imaju savjest i odgovornost prema publici, odnosno narodu.

D. Bezdrob/Klix.ba

Related posts

CIK BiH razmatra opciju poništavanja izbora u Srebrenici i Doboju

Editor

Schmidtovi stavovi: Obavezno uvesti elektronsko glasanje

Urednik BiH Info Desk

Strazbur: Evropski sud za ljudska prava dao ultimatum bh. vlastima

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment