Dopunske škole

U STUTTGARTU OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN DJETETA

Bosanska škola Stuttgart-Nord na današnjim časovima uspostavila direktan „most“ sa Malim ambasadorima u Sarajevu i zajedno sa njima obilježila praznik sve djece svijetaDanašnji (petak, 20. 11. 2020) časovi u Bosanskoj školi Stuttgart-Nord bili su posvećeni 20. novembru – Međunarodnom danu djeteta, s ciljem boljeg razumijevanja, prihvaćanja i dobrobiti sve djece svijeta i informisanja djece o njihovim pravima, shodno Deklaraciji o pravima djeteta i Konvenciji o pravima djeteta koje je Generalna skupština UN-a usvojila 20. novembra 1959. i 1989. godine.

Na današnjim časovima u Bosanskoj školi u Stuttgartu uspostavljen je direktan most sa Malim ambasadorima iz Sarajeva kako bi zajedno obilježili ovaj veliki dječiji praznik.Iz Sarajeva, iz Malih ambasadora, u toku nastave, javila se ljubazna Dženeta Mezildžić i putem videa polaznicima bosanske škole u Stuttgartu čestitala praznik i informisala ih o aktivnostima Malih ambasadora Sarajevo. Djevojčice i dječaci iz Stuttgarta su svoje koleginice i kolege u domovini pozdravili odlomkom iz recitala O domovini koji pripremaju za 25. novembar – Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Kako je obostrano istaknuto, na ovaj dan, na poseban način treba gledati na prava djece i adolescenata na najsiromašnijim područjima na svijetu. Osnovna dječja prava su:• Prava preživljavanja – hrana, smještaj, stanovanje, zdravlje, životni standard;• Razvojna prava – razvoj, odgoj i obrazovanje, obitelj, kultura, identitet;• Prava sudjelovanja – donošenje odluka, druženje, izražavanje, pristup informacijama;• Prava zaštite od – zlostavljanja, zanemarivanja, izrabljivanja, mučenja, otmice, prostitucije.

Haris Halilović

Related posts

Profesorica tuzlanskog PMF-a dobila stipendiju kojom je ranije nagrađeno devet nobelovaca

Urednik BiH Info Desk

Održan okrugli sto na temu očuvanja jezika, kulture i identiteta u dijaspori

Skoplje: Svjetlo dana ugledao Makedonsko-Bosanski Rječnik

Leave a Comment