BiH dijaspora Izbor urednika

Beč: Obilježen 831. “Rođendan Bosne”

Bosansko Akademsko Društvo u Austriji obilježilo je godišnjicu Povelje Kulina bana, kao “831. Rođendan Bosne”.

Pandemija koronavirusa, kao što je svima dobro poznato, izmijenila je tokove do sada svakodnevnih aktivnosti, pa je isto tako odgodila brojne manifestacije širom svijeta. Jedna od tih je i tradicionalna svečanost koja se ovim povodom trebala održati, međutim ovaj put “Rođendan Bosne” obilježen je bez publike.

You Tube

Kako bi se ipak odala počast ovom značajnom historijskom događaju, snimljen je film u kojem se svoj komentar dali osnivač društva Sirađ Duhan, ambasador Bosne i Hercegovine u Austriji Kemal Kozarić i bivši njemački ministar i visoki predstavnik u BiH Christian Schwarz-Schilling.

Pored historijskih činjenica o samoj Povelji, Duhan je istakao i kako su po mnogome naši državljani primjer suživota u Austriji.

– Marljivost naših ljudi u Austriji sve više uočavaju vlasti Republike Austrije. Naročito je primjetno da je broj naših žena u radnom odnosu u toliko velikom broju u poređenju sa ostalim migrantskim skupinama, ističe osnivač Bosanskog Akademskog Društva.

Rekonstrukciju objekta u Beču koji pripada našoj državi, a za koju je izdvojeno milion eura, najavio je ambasador Kozarić, te izrazio nadu da će se naredni “Rođendan Bosne” obilježiti upravo u ovoj renoviranoj zgradi – Bosanskohercegovačkom kulturnom centru.

Tople riječi podrške našim ljudima u domovini, ali i širom svijeta, uputio je bivši visoki predstavnik naše države, Schwarz-Schilling.

BHDINFODESK

Related posts

Beč: Formira se komitet podrške za priznanje bosanske manjine u Austriji

Editor

Frankfurt: Veliki ineres za tradicionalnu manifestaciju Noć Bosne i Hercegovine

BHD Info Desk Administrator

CETINJE: ŠTA LI JE SA NAŠIM PRIJATELJIMA IZ SREBRENICE?

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment