BiH dijaspora

Birmingham: Na Ahiret preselila jedan od simbola “bošnjačke majke” – Hadži Ramiza Durić

banner

Proteklog vikenda u Birminghamu je nakon duže bolesti na Ahiret preselila Sarajka Hadži Ramiza ( Mehmed) Durić, rođena Kulo, tako je naša mala zajednica ostale bez rahmetli Ramize koju su i pored svega što je pretrpjela tokom agresije na Bosnu i Hercegovnu krasile izuzetne ljudske osobine. Za svakoga je imala samo lijepu riječ.

Preživjela je mnogo toga, u stravičnom četničkom zločinu u “Kasindolskoj ulici” 1992. godine u Sarajevu kada je stradalo 38 Bošnjaka, rahmetli Ramiza je izgubila muža, dva sina, dva brata, bratiće, ukupno deset članova najuže porodice. Uglavnom sve ubijene je poznavala, sa njihovim familijama preživljavala agoniju dok ih nisu pronašli i dostajanstveno sahranili na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu 2007. godine.

Da nesreća bude veća 1994. godine, zajedno sa kćerkom Senidom od minobacačke granate ispaljene sa četničkih položaja sa područja Mrkovića ranjena je na pijaci Markale. Nakon toga s poznatim medicinskim konvojem (zračnim mostom) evakuisane su na liječenje prvo u Njemačku a potom u Englesku.

U ovdašnjoj bh. komuni, zasigurno će ostati u sjećanju kao osoba koja je dala svoj veliki doprinos u stvaranju zajednice, kao i insan koji se odazvao na svaku humanitarnu ili bilo koju drugu akciju.

Svoj smiraj hadžinica Ramiza Durić naći će u Sarajevu pored svojih najmilijih. Datum dženaze SIMBOLA bošnjačke majke, bola i tuge ……bit će naknadno objavljen.

N.A./BHDINFODESK

Related posts

U Tuzli održani 14.Dani BHAAAS-a u BiH

Editor

Grad Živinice primjer dobre saradnje sa dijasporom

Editor

Derby: Obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Editor

1 comment

Tužna vijest: Umrla je žena koja je bila simbol bošnjačke majke, bola, tuge – Cazin.BA 24/11/2020 at 15:45

[…] piše BHDINFODESK, i pored svega što je pretrpjela tokom agresije na Bosnu i Hercegovnu, krasile izuzetne ljudske […]

Reply

Leave a Comment