BiH dijaspora

Reakcija iz Kanade: Srebrenički stub srama

banner

Srebrenički stub srama – Bego Bektić, Enver Hamzić i Muamer Sandžić podržavaju negatora genocida Mladena Grujičića

Izborne prevare u Srebrenici u režiji članova SDP su izdaja istine, pravde, kulture sjećanja i poniženje žrtava genocida. Srebrenica kao crna tačka savjesti savremene civilizacije ostaje bitno određenje bosanskohercegovačke sadašnjosti i budućnosti. Relevantne presude međunarodnih i nacionalnih sudova o genocidu u Srebrenici su činjenice o kojima nećemo pregovarati, jer se o činjenicama ne pregovara. Istina, pravda i kultura sjećanja su univerzalne ljudske i civilizacijske vrijednosti koje ne poznaju vjeru i naciju. Mi smo partneri sa svima onima koji to priznaju na zajedničkom zadatku borbe za mir u kome će istina pobijediti laž, a pravda krivnju i negaciju.

Evropska perspektiva BiH neće se provesti dok se zabluda i greška nazvana entitet RS otvoreno ne akceptira kao takva. Razlog je jer snage koje su izvršile agresiju na RBiH vide u entitetu RS svoj ratni plijen i ratnu pobjedu te na nju gledaju kao na novu srpsku državu stvorenu preko Drine koja će omogućiti realizaciju vjekovnog srpskog sna o ujedinjenju u jednu svesrpsku državu. Zbog toga se i pobornici velikosrpske politike pod plaštom da imaju legalitet i legitimitet iskazan voljom birača u entitetu RS trude da BiH ne postane funkcionalna država te da je kao neodrživ eksperiment međunarodne zajednice treba pustiti da propadne.

Mi podržavamo nastojanja da se Srebrenici, s obzirom na izvršen genocid dodijeli poseban status – ne samo u BiH, već i u okviru cijele Evrope. Time bi poruke koje bi Srebrenica poslala, svoj eho nalazile širom svijeta i generacijama koje dolaze pobuđivale svijest o strahotama genocida i u srca im, umjesto mržnje, usađivale ljubav i poštovanje prema drugom i drugačijem. Entitet RS ne pokazuje Srebrenici ništa osim negiranja genocida i ponižavanja žrtava kroz razne oblike pritisaka i kršenja prava žrtava, veličanjem ratnih zločinaca. Ne mogu se oni koji veličaju genocidne zločince brinuti o žrtvama. Zato tražimo da se Srebrenica zaštiti od onih koji promoviraju zločince. 

Negiranje historijskih činjenica, koje su i sudskim presudama i političkim odlukama potvrđene, može rezultirati novim genocidom. Bez pouka iz prošlosti, bez istine i pravde, nema bolje budućnosti. Kakvu budućnost možemo očekivati bez pravde i istine? Onima koji negiraju genocid i onima koji podržavaju negatore genocida bilo bi bolje da se suoče s istinom, kako bi i njihova djeca imala sigurniju, bolju budućnost. Bolja budućnost zasnovana na učenju o genocidu, na institucionalizaciji kulture pamćenja, na istini i pravdi nema alternative. Problem genocida je problem i cijelog čovječanstva. Shodno tome, i genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, sigurnoj zoni Ujedinjenih nacija, jula 1995, treba posmatrati na evropskom i svjetskom nivou, u okviru internacionalnog prava, Povelje UN, Evropske Unije. Priznanje genocida u Srebrenici predstavlja temelj pomirenja u BiH i regionu, temelj bolje zajedničke budućnosti bosanskohercegovačkog društva i države i temelj evroatlantskih integracija BiH. Mi nikada nećemo pristati na pomirenje uz žrtvu istine i pravde. 

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK}

Related posts

Konferencija “Domovina te treba”: Fokus na povezivanju sa dijasporom

Editor

Njemačka traži superzvijezdu: Bosanac jedan od ozbiljnijih kandidata za titulu

Editor

Toronto: Premijera dokumentarnog filma Avde Huseinovića “Bošnjaci – genocid u kontinuitetu”

Leave a Comment