Biznis

Senita Slipac: OREA je prva online regionalna platforme za kupoprodaju ručno rađenih proizvoda iz BiH

banner

U rodnu Bosnu i Hercegovinu Senita Slipac se vratila prije osam godina. Prije povratka u domovinu živjela je 17 godina u Sjedinjenim Američkim Državama. U javnosti je bila prepoznatljiva po radu u Fondaciji Bosana kroz koju je podršku pružala talentovanim bh. studentima mogućnost školovanja, a u posljednje tri godine djeluje i kroz rad OREE (OREA), prve online regionalne platforme za kupoprodaju ručno rađenih proizvoda iz Bosne i Hercegovine. OREA tim, pored Senite čine i Amra Silajdžić-Džeko i Kerim Kalamujić, koji nastoje da kroz svoju platformu pomognu u razvoju i unapređenju e-commerce sektora u BIH kao i poboljšanju poslovnih prilika za preduzetnike i vlasnike malih biznisa s naših prostora. 

Senita Slipac/ OREA: Šta ruke naprave neka oči vide / Private album

Koja je misija i vizija OREE? Šta OREA nudi?

OREA je online platforma za kupoprodaju ručno rađenih, originalnih proizvoda sa lokalnom etiketom. Nastala je iz ljubavi prema rukotvorinama. Tvorci OREE, poput mene, živjeli su van Bosne i Hercegovine i tako smo se svi susretali sa nemogućnošću nabavke proizvoda lokalnih proizvođača, pa smo odlučili omogućiti sigurnu kupoprodaju proizvoda iz regije putem naše platforme kao i mogucnost promocije i plasmana nasih sjajnih proizvoda van granica BIH. OREA nam je ujedno i izazov, jer dosad ovakvih platformi nije bilo u Bosni i Hercegovini. Već tri godine djelujemo i brojimo registrovanih 80 trgovina, sa preko 2,100 ručno rađenih proizvoda. Također, bilježimo i 3,562 registrovanih korisnika a OREU na mjesecnom nivou posjeti preko 14,000 unique usera. Naš cilj je da nastavimo povećavati pomenute brojeve te doprijeti do kupaca iz čitavog svijeta, i u najboljem svjetlu predstaviti naše kreativce, umjetnike, zanatlije.Veoma sam ponosna na naša dostignuća tokom ovih godina i mogu kazati da OREA uistinu pruža ono što dosad nije bilo moguće – sigurnu kupovinu i promociju domaćih proizvoda iz Bosne i Hercegovine, ma gdje se nalazili u svijetu.

Koja je prednost OREE za ljude u dijaspori?

Svi oni koji žive van Bosne i Hercegovine, a žele obradovati svoju porodicu i prijatelje u Bosni i Hercegovini, ali i u mjestima u kojima trenutno žive, sada više nego ikada imaju jedinstvenu i laku mogućnost, jer putem OREE, na jednom mjestu, mogu pronaći kvalitetne i unikatne stvari, kako za sebe, tako i za drage osobe. I OREA tim ima iskustva života van Bosne i Hercegovine, kako sam prethodno spomenula, tako da nam je bio primaran cilj prije pokretanja OREE da omogućimo onima koji i dalje žive van Bosne i Hercegovine sigurnu online kupovinu, kao i dostavu. Osim što će mnogi obradovati drage osobe kupovinom rukotvorina na našoj platformi, podržat će i domaću ekonomiju i doprinjeti očuvanju naše tradicije i kulture. Važno je spomenuti da OREA dobija samo 2% od prodaje, bankovne tranzakcije kostaju oko 4%, tako da 94% ide izravno prodavačima, tj. kreativcima.  Nama je zaista cilj da ojačamo i ohrabrimo što više talentovanih kreativaca da se bave rukotvorinama jer može da bude veoma unosan posao. Za mnoge je to jedini način zarade, stoga, OREA zaista ima jednu veliku ulogu za kreativnu industriju i male poduzetnike u BIH. 

Vi ste se vratili u Bosnu i Hercegovinu i etablirali se kroz rad Vaše Fondacije, i sada kroz OREU. Koja je Vaša poruka onima koji razmišljaju da se vrate u domovinu?

Vani ima dosta uspješnih biznis ideja koje se mogu primijeniti i u Bosni i Hercegovini, ali zaista treba svako biti spreman na rad i zaboraviti na bilo kakav vid poređenja života i vođenja biznisa u drugim državama i u Bosni i Hercegovini. Oni koji se žele vratiti u domovinu, trebaju biti spremni na to da u većini slučajeva neće imati podršku niti razumijevanje okoline, ali da trebaju svakako imati svoj jasan cilj koji žele postići i njega se držati. Mene u najtežim momentima motiviše vjerovanje da svojim poslom pomažem u razvoju jedne zajednice i države i želja da prenesem svoje vrijednosti i radne etike u nadi da će to pospješiti rad svih ostalih.  

Preduhitrite praznike – Kupite poklone na vrijeme!

Želimo podijeliti sa vašim čitaocima savršenu priliku za kupovinu na OREI jer nam je trenutno aktuelna saradnja sa kompanijom Visa, u kojoj smo kupcima priredili pregršt iznenađenja te od 1. decembra 2020. do 15. januara 2021. godine (ili do isteka sredstava planiranih za promociju) svi kupci širom svijeta mogu ostvariti popust od 20% na sve proizvode na OREI kada za plaćanje koriste Visa karticu. I uz svaku kupovinu, Visa će dodatno nagraditi svakog kupca sa poklon kuponom od 20 KM za narednu OREA kupovinu.

Posjetite OREA-u i sami se uvjerite u kvalitet koji pružaju naši domaći kreativci: www.oreabazaar.com 

BHDINFODESK

Related posts

Gase se lampioni u sarajevskoj „kineskoj četvrti“ /Kinezi napuštaju Sarajevo

“Bosnian Hut”: Bosanski restoran u Abu Dhabiu

Editor

Zbog neizmirenih dugova aerodrom Sarajevo raskinuo ugovor s Fly Bosniom

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment