Video

Ambasador Velike Britanije u BiH: “Dejtonski sporazum je temelj, a ne plafon”

banner

“Navode o trgovini utjecajem trebaju ispitati nadležne institucije”, izjavio je Mathew Field, ambasador Velike Britanije u BiH, komentarišući posljednja dešavanja u vezi sa predsjednikom VSTV-a Milanom Tegeltijom, odnosno skoro svakodnevne zahtjeve za njegovom ostavkom.

“Nadležne institucije trebaju ispitati sve, pogotovo trgovinu utjecajem. VSTV mora ispunjavati najviše pravosudne i etičke standarde. Mladima trebaju lideri koji će im pomoći da ovdje izgrade svoju budućnost”, kazao je Field gostujući na Face TV-u.

U toku ovog razgovora, ponovio je tvrdnju da je Dejtonski sporazum temelj, a ne plafon.

“To je rečenica koju je ranije izrekao visoki predstavnik Paddy Ashdown. Dejtonski sporazum je pomogao da se zaustavi rat, ali on predstavlja osnovu za izgradnju države BiH onakve kakva bi trebala da bude”, kazao je Field.

U toku ovog gostovanja britanski ambasador osvrnuo se i na priču o skidanju table s imenom ratnog zločinca Radovana Karadžića sa Studentskog centra na Palama. Osvrnuo se i na bahati istup člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji je visokom predstavniku Valentinu Inzku uputio poruku: “Hajde, majstore, smijeni me ako možeš.”

“Na raspolaganju su nam pravosudne mjere za one koji krše zakone”, kazao je Field. 

Related posts

Serijal “Bosna – Sudbina prekrojene zemlje” (II epizoda)

Editor

“Nevjerovatno putovanje”, priča o nastanku košarkaške reprezentacije BiH

Urednik BiH Info Desk

Film “Scream for me Sarajevo” večeras će biti prikazan na BBC-ju

Editor

Leave a Comment