BiH

Kćerka zločinca Radovana Karadžića: Tabla sa Radovanovim imenom treba biti uklonjena!

banner

Sonja Karadžić-Jovičević, kćerka ratnog zločinca Radovana Karadžića, kazala je danas na konferenciji za novinare u Banjoj Luci da tabla sa imenom Radovana Karadžića treba biti uklonjena sa Studentskog doma na Palama.

Sonja je kazala da ime na tabli Studentskog doma treba biti skinuto, kako bi prestali dnevno politički obračun i kako s eime njenog oca više ne bi koristilo u te svrhe.

“Nadam se da će tim činom prestati pritisci i na porodicu”, kazala je Karadžić.

“Odlučila sam da se obratim na ovaj način. Prmarni razlog su brojni pozivi u kojima se traži moj stav i stav Radovana Karadžića po pitanju aktuelnih dešavanja i zloupotrebe njegovog imena. I prije 25 godina smo se našli pod pritiscima i prijetnjama. Posljedice traju i do danas. Naivno je vjerovanje da u takvim okolnostima posljdice trpi mali krug ljudi. Trpe ih i drugi, cijele porodoice, pa i narod u RS-u.

Moj otac i porodica su sve godine pod sankcijama, bez obzira na završeno suđenje i presudu, a pod sankcijama je i SDS, iako je davno izbacila Raodvana iz članstva. Danas smo u sličnoj situaciji. Krajnje je vrijeme da se sa tim prestane, da se njegovo ime koristi kao sredstvo za treniranje strogoće i sa posljedicama po nevine ljude. Nevjerovatno da nakon pet godina od postavljanja, tabla dobija takvu težinu kao ni kad je postavljena – rekla je Karadžić-Jovičević.

U javnosti se već spekulira da će danas Karadžić tražiti da se ukloni natpis sa imenom njegovog oca Radovana Karadžića iz Studentskog doma na Palama, kako bi spasila Milorada Dodika kojem je zaprijećeno sankcijama ako ne ukloni spornu tablu.

Studentski dom na Palama otvoren je 20. marta 2016. godine.

Dom je otvorio Milorad Dodik, tada premijer bosanskohercegovačkog entiteta RS, a dobio je naziv po Radovanu Karadžiću koji je samo četiri dana kasnije u Haškom tribunalu prvostepeno osuđen na 40 godina zatvora zbog genocida i zločina protiv čovječnosti.

Pravosnažna presuda donesena je tri godine kasnije, 2019. i preinačena je u doživotni zatvor za Karadžića.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini (BiH) Valentin Inzko je 5. novembar pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) rekao da članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku treba zabraniti putovanja u sve zemlje Evropske unije (EU) i UN-a, ukoliko ne preimenuje studentski dom na Palama.

Pale: Skinuta Karadžićeva ploča

Pale/ BNTV

Ploča s imenom Radovana Karadžića na Studentskom domu na Palama danas je zvanično skinuta. Kako se BN TV uvjerio tabla je skinuta, a to su učinili domari po nalogu direktora Studentskog doma Damjana Škipine.

A.K.

Related posts

Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca osnaženo novim članovima

Više od tri decenije od svirepog ubistva potpredsjednik Vlade Republike Bosne i Hercegovine: Ko je 8. januara 1993. ubio Hakiju Turajlića

Urednik BiH Info Desk

Godišnjica zločina nad Hrvatima u Trusini

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment