BiH dijaspora Izbor urednika

Vildana iz Livna: Među najboljim slastičarima SAD-a

banner

Kada je Bosanka Vildana Brkić-Bubalo davne 1999. godine došla u Ameriku, ni slutila nije da će ljubav prema pripremi slastica biti njen životni poziv.

Danas, dvadeset i jednu godinu kasnije, Vildana je ušla u četvrtfinale najvećeg takmičenja slastičara u Americi.

Riječ je o svjetskom online takmičenju “The Gratest Baker”, na kojem je Vildana zauzela visoko šesto mjesto. Za portal Klix.ba govorila je o svom iskustvu, kazavši da se trenutno održava finale u koje su se plasirale četiri osobe.

Vildana Brkić-Bubalo je iz Livna u Ameriku došla 1999. godine.

“Već 21 godinu moja ljubav i moj posao je dekorater za torte. Na Facebooku sam jedan dan vidjela da postoji ovo takmičenje i odlučila da se prijavim. Morala sam popuniti svoje podatke, odgovoriti na nekoliko pitanja kao naprimjer zbog čega se želim prijaviti, poslati recept i fotografiju za jedan od mojih kolača, reći šta bih uradila ukoliko osvojim novac…”, priča nam Vildana koja je rodom iz Livna.

Popunila je obrazac, poslala nekoliko slika svojih kolača i takmičenje na koje se prijavilo 5.000 kuhara je počelo.

“Poenta je bila da se svaki dan glasa. Pokrenula sam svoje prijatelje, zamolila porodicu da me podrži i tako sam pomoću glasova ušla u četvrtfinale. Hvala svima za podršku. Moji deserti kojim sam se predstavila su bili jabukova pita i monte torta”, govori Vildana.

Iako se nije plasirala u finale, priznaje kako je ovo za nju bilo nezaboravno iskustvo u koje bi se, sasvim sigurno, upustila ponovo.

“Učestvovati u ovom takmičenju za mene je bio veliki adrenalinski izazov i sjajno iskustvo. Svjesna sam da od mene ima puno boljih kuhara, ali trudim se da svi budu zadovoljni narudžbama, posebno naši Bosanci u Americi”, govori Brkić-Bubalo.

Pobjednik će dobiti svjetsko priznanje Najveći pekar 2020. godine, godišnju zalihu proizvoda, bit će predstavljen u časopisu “Scratch”, a kući će ponijeti 10.000 dolara.

E. Sk.

Izvor: Bosanka među 5.000 prijavljenih osvojila 6. mjesto na najvećem takmičenju slastičara u SAD-u – Klix.ba

Related posts

Džaferović čestitao 20. godišnjicu osnivanja Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike

Editor

ORGANIZACIJE IZ NEW YORKA OSUĐUJU ISTUP LAGUMDŽIJE I ZAHTIJEVAJU NJEGOVU SMJENU

Editor

PCR test i dalje uslov strancima za ulazak u Bosnu i Hercegovinu

Editor

Leave a Comment