BiH dijaspora

Član njemačkog Budestaga Adis Ahmetović, pridružio se Liderskoj inicijativi za Srebrenicu

banner

Sastanak u online formatu na kojem su prisustvovali predstavnici Memorijalnog centra Srebrenica na čelu s direktorom Emirom Suljagićem i Adis Ahmetović, član njemačkog državnog parlamenta Bundestaga, održan je danas.

Tema sastanka je bila Liderska inicijativa za Srebrenicu, koja je neformalna grupa bivših i sadašnjih najviših izabranih i imenovanih dužnosnika iz cijelog svijeta, te lidera/liderica civilnog društva i akademske zajednice koji su okupljeni oko Memorijalnog centra Srebrenica.

Lideri i liderice se udružuju oko temeljnih vrijednosti i aktivnosti kao što su borba protiv negiranja genocida i zaštita kulture sjećanja – saopćeno je iz Memorijalnog centra Srebrenica.

U saopćenju se navodi da se Adis Ahmetović danas pridružio Liderskoj inicijativi za Srebrenicu, ističući važnost memorijalizacije i borbe protiv negiranja genocida od strane osoba koje obavljaju funkcije na najvišim nivoima.

Također, iskazao je spremnost za zagovaranje podrške Memorijalnom centru Srebrenica u njihovim aktivnostima koje su usmjerene u očuvanje sjećanja na žrtve genocida iz 1995. godine u Srebrenici.

– Veoma je važno pričati o našoj nedavnoj prošlosti, o genocidu u Srebrenici kao zločinu u Evropi, a posebno danas kada imamo aktivni rat u Evropi. Pridružujem se Liderskoj inicijativi za Srebrenicu, stojim na raspolaganju i podržavam rad Memorijalnog centra – kazao je Ahmetović.

Direktor Memorijalnog centra Emir Suljagić je naglasio važnost podrške lidera zemalja Evropske unije, a posebno Njemačke koja je važan partner Bosni i Hercegovini i s kojom imamo jake kulturne veze.

– Podrška Liderskoj inicijativi za Srebrenicu znači biti glas za istinu, za sjećanje na žrtve genocida i za prevenciju zločina u budućnosti. Imati osobu kao što je Adis Ahmetović među članovima Liderske inicijative, koji je pokazao svoju predanost u borbi za pravdu i istinu mnogo puta, je zaista čast – kazao je Suljagić.

Liderska inicijativa za Srebrenicu danas broji 46 članova i članica koji dolaze najviše iz evropskih zemalja, ali i iz SAD-a, Kanade, Egipta, Venecuele i drugih.

Do sada su održane tri konferencije koje su bile fokusirane na temu borbe protiv negiranja genocida u Bosni i Hercegovini, regionu ali i u drugim zemljama.

Nedavna konferencija 31. marta je naglasila važnost memorijalizacije i iskustava Memorijalnog centra koja se mogu prenijeti zemljama u ratu, s posebnim fokusom na Ukrajinu.

Od poznatijih članova Liderske inicijative za Srebrenicu su, uz predsjedavajućeg Inicijative Zlatka Lagumdžiju, Jadranka Kosor, Kerry Kennedy, Ivo Josipović, Nataša Kandić, Sonja Biserko, Jasmina Hostert, Tineke Strik i Diego Arria.

Liderska inicijativa za Srebrenicu je realizirana uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva kroz projekat “Istina, dijalog, budućnost” – saopćeno je iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Related posts

Chicago: Veliki bilbord u znak sjećanja na genocid u Srebrenici

BHD Info Desk Administrator

U NEW YORKU “PET DO 12” ODRŽAN SKUP PODRŠKE BiH, UPUĆENO PISMO GENERALNOM SEKRETARU UN I ČLANICAMA VIJEĆA SIGURNOSTI

Urednik BiH Info Desk

Platforma dijaspore za razvoj BiH predstavljena u Travniku

Editor

Leave a Comment