BiH dijaspora

Parlament BiH: Pokrenuta inicijativa da se dijaspori omogući povrat državljanstva

banner

Inicijativa Edite Đapo zastupnice (SBB) BiH u Predstavničkom domu Državnog parlamenta kojom se omogućuje dijaspori da lakše vrati svoje državljanstvo dobila je pozitivno mišljenje Komisije za finansije i budžet, Ustavnopravne komisije i Zajedničke komisije za ljudska prava.

Naime, brojne evropske države promijenile su svoje zakonodavstvo u pogledu stjecanja državljanstva, a, prema novim odredbama, od državljana zemalja poput BiH ne zahtijeva se odricanje od matičnog državljanstva kako bi mogli steći novo.

Ovo je u nezgodan položaj dovelo brojne bh. građane koji žive u inozemstvu, a koji su u proteklom periodu bili primorani odreći se državljanstva svoje zemlje ako su željeli dobiti novo.

Stoga je zastupnica Đapo podnijela inicijativu u Predstavničkom domu da se Vijeće ministara BiH zaduži da izmijeni Zakon o državljanstvu na način da se ne zahtijeva odricanje od državljanstva zemalja koje su promijenile svoje zakonodavstvo i dozvoljavaju višestruko državljanstvo (kao što su Danska, Norveška, Luksemburg, Češka i druge) ili da se s ovim zemljama hitno zaključe bilateralni sporazumi.

Naravno poznavajući političku situaciju i procedure u domovini , realno teško je očekivati brzu promjenu Zakon o državljanstvu.

N.A./BHDINFODESK

Related posts

Ambasada Bosne i Hercegovine u Canberri obilježit će 25 godina od stravičnog genocida u Srebrenici

Editor

ÖREBRO: “BOSANSKA KUĆA” BIT ĆE NAJVEĆI BOŠNJAČKI, ISLAMSKI I KULTURNI CENTAR U SKANDINAVIJI

Urednik BiH Info Desk

Grac: Mektebski susreti bošnjačke djece u Austriji

Editor

Leave a Comment