Zdravlje

Kozije mlijeko surutka prirodni lijek za koronavirus

Dosta građana obollelih od koronavirusa lječi se od kuće. Pored ljekova koje im prepiše doktor, uvjiek smo u potrazi za onim prirodnim koji bi mogli da nam olakašaju tegobe. Sve više ljudi poseže za jednim starim specifičnim napitkom – kozjim mlijekom i surutkom.

KOZIJE MLIJEKO

Iako kozje mlijeko ima karakterističan miris i okus, redovno pijenje tog mlijeka donosi niz povoljnih učinaka za organizam. Koza je rijetka životinja koja skoro uopšte ne obolijeva, pa i to može biti razlog više da se pije.
Kada su u pitanju mliječni proizvodi, kozje mlijeko spada u najzdravije namirnice. Njegov sastav ima najveću sličnost s majčinim mlijekom. Kozje mlijeko je odličan saveznik u borbi protiv stresa, bronhitisa, alergija. Takođe, smanjuje rizik za nastanak karcinoma pluća, a mogu da ga piju i dijabetičari. Sadrži vitamine B1, B2, B6, B12, važne za jačanje nervnog sistema, a ima i 47 odsto više vitamina A u odnosu na kravlje mlijeko. Kalijuma ima 134 odsto više. Obiluje i mineralima kalcijumom i fosforom, koji su važni za čvrstinu kostiju, kao i cinkom i selenom, snažnim antioksidansima bitnim za održavanje imuniteta. Na osnovu rezultata istraživanja do kojih su došli, španski naučnici ovo mlijeko preporučuju i osobama koje pate od anemije izazvane nedostatkom gvožđa u krvi.
U njegovim mliječnim mastima nalazi se i specifična linolna kiselina, koje u kravljem mlijeku nema. Istraživanja potvrđuju da ta linolna kiselina posjeduje antikancerogeno dejstvo, zbog čega bi kozje mlijeko trebalo preventivno da se konzumira u odbrani od kancerogenih oboljenja.
S obzirom na to da koze jedu koru biljaka, njihovo mlijeko je bogato i silicujumom, mineralom koji povoljno utiče na kvalitet kože, kose, noktiju i nervnog sistema. Kozje mlijeko treba piti i zbog obilja oligosaharida koji deluju protivupalno, a istovremeno regulišu poremećenu funkciju crijeva, takođe zbog manjka laktoze, odnosno mliječnog šećera, koje kravlje mlijeko sadrži u daleko većim količinama.

Da bi se zadovoljile dnevne potrebe organizma dovoljno je popiti čašu kozjeg mlijeka od 200 mililitara. Ta jedna šolja obezbjeđuje mališanima čak 18 odsto dnevnih potreba u proteinima koji su bogati esencijalnim aminokiselinama.

SURUTKA

Surutka, kozji sir i jogurt takođe predstavljaju moćna prirodna ljekovita sredstva. Kozja surutka je prirodno bogata esencijalnom aminokiselinom triptofan, koja predstavlja prirodni sedativ. Kao takav stimuliše lučenje serotonina, najpoznatijeg neurotransmitera za stvaranje osjećaja relaksiranosti i pospanosti. Smanjuje apetit, snižava holesterol, čisti zubne naslage, sprečavajući karijes. Potpomaže i regeneraciju jetre.

Sva istraživanja su na strani surutke, ali je mi nedovoljno često koristimo u ishrani. I tu veoma griješimo. Ona je bogata magnezijumom, kalcijumom, fosforom, cinkom, kompleksom vitamina B, aminokiselinama… Nadoknađuje bjelančevine, čiji nedostatak dovodi do razređenja kostiju, a kako sadrži elektrolite, odlično hidrira tijelo i najbolja je zamjena za zdrava sportska pića. Zbog toga se preporučuje posle treninga ili napornih fizičkih i umnih aktivnosti, jer provjereno vraća energiju. Jednostavno je konzumirajte tako što ćete kašiku surutke rastvorite u čaši vode i popiti uz svako jelo. A da bi bila ukusnija, možete da je obogatite na svoj način. Na primer, rastvorite trećinu šolje meda u malo tople vode, dodajte tome sok od dva limuna i sve pomješajte sa litrom surutke. Napitak koji ste dobili je osvežavajuće ukusan i ujedno neprocenjivo zdrav.

Zbog izuzetne hranljive vrijednosti surutku porede sa majčinim mlijekom, a nutricionisti je preporučuju u svakodnevnoj ishrani. Ovaj napitak, takođe, podstiče umnožavanje acidofilnih bakterija koje deluju kao prirodan antiseptik. Surutka ubrzava metabolizam, pa je dobra za dijete i detoks programe, a pritom čisti i krvne sudove.

Pripremila: Suzana Ćivša

Related posts

Problemi u liječenju pacijenata u Kantonu Sarajevo, počeli se javljati od kada Sebija Izetbegović “sređuje” situaciju u zdravstvu

BHD Info Desk Administrator

Velika Britanija “neslavan rekord”: Do danas Covid-19 odnio 50.365 života

Editor

Šta je zdravije jutarnje ili večernje tuširanje?

Editor

Leave a Comment