Religija

MINHEN: NOVA KNJIGA “TRAGOVIMA PEJGAMBERA” – DR. FIKRETA EF. ARNAUTA

banner

Ovih dana poštar me izuzetno obradovao. Na moju adresu iz Minhena je stigao poklon – knjiga TRAGOVIMA PEJGAMRERA (Kazivanja o Božijim poslanicima,a.s.) od autora dr. Fikreta ef. Arnauta, mog dugogodišnjeg prijatelja i velikog stvaraoca.

Pisana pristupačnim, toplim jezikom knjiga TRAGOVIMA PEJGAMBERA pojašnjava bolje i više, osvjetljava bolje i više, upoznaje nas bolje i više o temama koja nas sve interesuju i širi din koji nosimo. Na svojoj novoj knjizi dr. Fikret Arnaut radio je godinama i već sad (iako je još mlad i od njega očekujem nove knjige), mogu reći da je ovo njegovo životno djelo koje upotpunjuje literaturu o temama koje obrađuje, djelo koje će sigurno dugo trajati i mnogima biti od koristi, djelo koje toplo preporučujem.

Ko je dr. Fikret ef. ArnautDr. Fikret ef. Arnaut rođen je 10. 04. 1964. godine, od oca Esada i majke Hafize u Arnautima – općina Zenica. Unuk je po majčinoj liniji Saliha ef. Kobilice, nesporno velikog i poznatog alima koji je uživao veliki autoritet u zeničko-kakanjskom regionu. Osnovnu «Omer Maslić» školu završava u rodnom mjestu od 1971. do 1979. godine. U Sarajevu upisuje Gazi Husrev-begovu medresu koju uspješno završava 1983. godine. Od oktobra 1983. do aprila 1985. služi obavezni vonji rok u JNA u Skoplju. Od maja 1985. do septembra boravi u Istanbulu na specijalizaciji turskog jezika i upisuje se na Univerzitet Marmara – teološki fakultet (ilahijat fakultesi). U septembru 1985. primljen je na šerijatski fakultet Jordanskog univerziteta i diplomira krajem 1989. godine.

Od marta 1990. zapošljava se u Islamskom centru Freiman u Minhenu i radi na osnivanju prvog bošnjačkog džemata. 1994. godine dekretom reisul-uleme dr. Mustafe ef. Cerića imenovan je za glavnog imama regije Bayern u Njemačkoj. Trenutno obnaša funkciju drugog zamjenika muftije za Njemačku, Mustafe ef. Klance u Mešihatu IZBNJ. Posdiplomski studij upisao je 1996. na Fakultetu Imam Uzai u Bejrutu. U aprilu 2009. godine, u Torontu, na Kanadskom institutu za islamske studije / Canadian Institute od Islamic studies od Toronto / pred komisijom u sastavu dr. Yakoob Khan, u svojstvu mentora te dr. Ruth Sable i dr. Muhammeda Asrar Madanija, kao članova komisije, Fikret Arnaut je uspješno udbranio doktorsku disertaciju o temi, “Život i djelo imama Ebu Hanife i njegov utjecaj na muslimane Balkana” te je tim činom stekao zvanje i diplomu Phd. nauka. Rad je ocijenjen visokom ocjenom i od strane komisije je preporučen za štampanje.Pored poslova imama, muallima i hatiba, bavio se i bavi pisanjem i prevođenjem sa arapskog jezika. Do sada je objavio više od 20 studija i knjiga. Članke piše i objavljuje u listovima i časopisima Islamske zajednice BiH i dijaspori, u Preporodu, Glasniku, Muallimu, Selamu i Plimi.

Dr. Fikret ef. Arnaut, imam džemata „Sabur“ u Minhenu, jedan je od najobrazovanijih, najmudrijih, najvrednijih i najinteresantnijih Bošnjaka koje sam upoznao u dijaspori. Susreti, kakvenisanje u Minhenu i razmjena mišljenja sa ovim vrijednim čovjekom koji svaku koju izgovori vaga i po nekoliko puta, uvijek i posebno su mi dragi i korisni.

Haris Halilović

Related posts

Proslavljeni reprenzentativac BiH na čelu Izvršnog odbora Islamske zajednice Dubrovnik

Editor

SPAHIĆ-HAŠIMBEGOVIĆ U RAMAZANSKOM PROGRAMU: NAJTEŽE JE BILO REĆI RODITELJIMA DA IM JE I TREĆI SIN POGINUO

Editor

KUR’AN JE ZAISTA MATEMATIČKO ČUDO

Editor

Leave a Comment