Izbori BiH

CIK: Lokalni izbori 2020. godine u Gradu Mostaru – Preliminarni rezultati

banner

Lokalni izbori 2020. godine u Gradu Mostaru – Preliminarni rezultati

Centralna izborna komisija BiH – Lokalni izbori 2020. godine u Gradu Mostaru – Preliminarni rezultati – OPĆINSKO VIJEĆE/SKUPŠTINA OPĆINE/SKUPŠTINA GRADA/SKUPŠTINA DISTRIKTA

Centralna izborna komisija BiH objavila je jutros ažurirane podatke za izbore u Mostaru koji su održani juče. Ovo su jedini relvantni podaci i bit će redovno ažurirani. Na linku možete provjeriti stanje u svakoj izbornoj jedinici.

BHDINFODESK

HDZ BiH vodi u gradskoj i 3 izborne jedinice, Koalicija za Mostar u preostale 3

FENA (Objavljeno 21.12.2020. u 20:33)

Prema novima preliminarnim rezultatima izbora za Gradsko vijeće Mostara objavljenim na web stranici CIK-a BiH u gradskoj izbornoj jedinici vodi HDZ BiH s 35 posto osvojenih glasova.

Koalicija za Mostar (SDA, SBB, DF, SBIH, BPS) dobila je 30 posto glasova, BH blok (SDP BiH, Naša stranka) 12 posto, HRS 7 posto, lista “Ostajte ovdje – Zajedno za naš Mostar” 4 posto, dok su ostale stranke i koalicije dobile manje od 3 posto glasova, prenosi Fena.

U gradskoj izbornoj jedinici obrađeno je nešto više od 74 posto birališta. S gradska izborne liste dijelit će se 13 od 35 vijećničkih mjesta.

U izbornoj jedinici jedan (sjever) Koalicija za Mostar dobila je 70 posto glasova, BH blok 16 posto, lista “Ostajte ovdje – Zajedno za naš Mostar” 6 posto, a HDZ BiH 5 posto. U toj izbornoj jedinici dijele se dva mandata, a za sada je obrađeno 81 posto birališta.

Koalicija za Mostar dobila je najveći broj glasova i u drugoj izbornoj jedinici (Stari grad) – 46 posto, slijede BH blok s 39 posto, Prva mostarska partija dobila je 8 posto glasova, a Platforma za progres 3 posto. U toj izbornoj jedinici obrađeno je 81 posto birališta. Stari grad nosi pet mandata, a za sada je obrađeno 81 posto birališta.

Najveću potporu Koalicija za Mostar također je dobila u trećoj izbornoj jedinici (jugoistok) – 72 posto. Platforma za progres dobila je 12 posto glasova, BH blok 10 posto. Ostale stranke i koalicije dobile su manje od 3 posto glasova. U toj izbornoj jedinici dijele se dva mandata, a za sada je obrađeno 92 posto birališta.

U izbornoj jedinici četiri (jug) HDZ BiH dobio je 53 posto glasova, Koalicija za Mostar 18 posto, lista “Ostajte ovdje – Zajedno za naš Mostar” 11 posto, HRS 8 posto, a koalicija “Mostar moj Dom” (HSP – HSP BIH – HKDU – HRAST) 5 posto. Četvrta izborna jedinica daje dva mandata, a obrađeno je 92 posto birališta.

U izbornoj jedinici pet (jugozapad) HDZ BiH dobio je 57 posto glasova, HRS 18 posto, BH blok 10 posto, HDZ 1990 5 posto, Koalicija za Mostar 4 posto. Peta izborna jedinca je najveća i u njoj se dijeli 7 mandata. Obrađeno je 69 posto birališta.

HDZ BiH s 57 osvojenih glasova vodi i u izbornoj jedinici šest (zapad). Slijede HRS 19 posto, BH blok 11 posto, lista “Ostajte ovdje – Zajedno za naš Mostar” 5 posto, HDZ 1990 4 posto. U toj izbornoj jedinici biraju se četiri gradska vijećnika, a za sada je obrađeno 80 posto birališta.

CIK odobrio ponovno brojanje glasova sa 69 biračkih mjesta

CIK je danas održao sjednicu na kojoj je razmatrana tačka dnevnog reda sa zahtjevom GIK Mostar o ponovnom otvaranju vreća sa glasačkim materijalom radi novog prebrojavanja i utvrđivanja finalnih rezultata izbora sa nekoliko biračkih mjesta. Riječ je o 69 glasačkih mjesta. 

Odluka je usvojena jednoglasno, a naredba će biti izrađena i dostavljena GIK-u Mostar. 

GIK Mostar podnijela je zahtjeve za otvaranje vreća i pravilno objedinjavanje utvrđenih rezulata. Prijedlog je da se donesu naredbe kojima će se omogućiti otvaranje vreća za nekoliko biračkih mjesta, saopćeno je na današnjoj sjednici.

Član CIK-a Suad Arnautović kazao je da je jako važno da taj posao bude transparentan i da se na vrijeme obavijeste javnost o otvaranju vreća i objedinjavanju rezultata.

“Ovo treba zapamtiti i zabilježiti, te na kraju pokrenuti određene postupke protiv administracija u Mostaru, jer vidimo da je veliki broj, faktički na pola biračkih mjesta je potrebna manja ili veća intervencija”, naglasio je dodavši da mu pada napamet da nije izvršena dobro obuka biračkih odbora. 

Vlado Rogić je kazao da je zabrinut zahtjevom za novo brojanje jer se radi o mnogo mjesta.

Predsjednik CIK-a Željko Bakalar kazao je da se može donijeti generalni zaključak da nisu zadovoljni što ima veliki broj zahtjeva za otvaranjem veća i ponovno glasanje. 

Brojanje bi trebalo početi u utorak, a politički subjekti će biti obaviješteni o tačnom terminu otvaranja vreća i brojanju listića. 

CIK

Opozicija u Mostaru je ojačala, ali će SDA i HDZ opet imati dvotrećinsku većinu

Bez obzira na to što će rezultati izbora u Mostaru dolaziti na kapaljku i što će trebati dani da se rasplete gordijski mostarski čvor, neke osnovne postavke već se naziru.

Opozicija u Mostaru nikad nije bolje stajala, ali HDZ i SDA će skoro sigurno imati dvotrećinsku većinu i moći će promijeniti statut po osnovu dogovora Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića.

HDZ i SDA će uzeti najviše, ali to je Mostar i to je očekivano, samo je pitanje koliki je “plafon” te kako će stajati preferencije kod biranja koalicijskih partnera. Bitno je i kako će se postaviti Hrvatska republikanska stranka (HRS), jedina prava opozicija kod Hrvata u BiH, kojoj su dosad glavne odlike bile oštra nacionalna retorika, ali i izbjegavanje bilo kakve saradnje s mostarskim HDZ-om.

Trenutne projekcije HDZ-u daju 13 mandata, Koaliciji za Mostar 11-12, Bh. blok bi trebao uzeti 6, HRS 3, a Srpska lista “Ostajte ovdje” 1 mandat.

Stranke Bh. bloka 2008. godine uzele su tri mandata, a sada će vjerovatno uzeti bar duplo više, ali je pitanje koliko će to vrijediti na kraju. Bh. blok najbolje stoji u Starom Gradu jer je listu nosila Irma Baralija koja se na snazi presude i pozitivne kampanje koju je vodila ravnopravno borila s Koalicijom za Mostar 2020.

Zašto Baralija nije nosila Centralnu gradsku listu i “povukla” Bh. blok u cijelom gradu, a ne samo na svojoj gradskoj jedinici, treba upitati koalicijske partnere te preispitati njihove dogovore i strategije.

Ispod tri posto na gradskoj listi su HDZ 1990, Platforma za progres te nezavisna lista “Pravo na grad”. Devedesetki, nekad vrlo jakoj u Gradskom vijeću, osvetila se bliskost s “glavnim” HDZ-om, jer kome trebaju glasovi za surogat ako on blisko sarađuje s matičnom strankom.

Sada slijedi mučan proces probrojavanja u “tanka crijeva”, besmislenih žalbi o pljački na izborima koje je nadzirao rekordan broj posmatrača te brojnih odluka CIK-a o ponovljenom brojanju.

Ipak, Mostar će ponovo dobiti Gradsko vijeće i taj zapostavljeni zapušteni grad moći će krenuti slobodnije i hrabrije u neko novo vrijeme.

Analiza Klix-a

Related posts

IFIMES o izborima u BiH: Aktivnim državljanstvom i bez straha u borbu protiv režima

BHD Info Desk Administrator

Glasajmo za dobrobit države i građana

Urednik BiH Info Desk

Ambasador Field je iskazao punu podršku radu Centralne izborne komisije BiH

Editor

Leave a Comment