Svijet

Brexit: Velika Britanija i EU postigli dogovor

banner

Velika Britanija i Evropska unija (EU) postigle su trgovinski sporazum samo sedam dana prije kraja tranzicijskog perioda Brexita i više od četiri godine nakon što su Britanci izglasali izlazak iz Unije, objavio je BBC.

“Preuzeli smo kontrolu nad svojim novcem, granicama, zakonima, trgovinom i ribarstvom”, saopštila je britanska vlada.

“Sporazum je fantastična vijest za porodice i poslovne ljude u svim dijelovima Velike Britanije. Potpisali smo prvi trgovinski sporazum utemeljen na nultim tarifama i nultim kvotama koji je ikad postignut s EU-om“.

„Ostvarili smo odličnu stvar za cijelu Veliku Britaniju u rekordnom vremenu i u veoma izazovnim uslovima, koja štiti integritet našeg unutrašnjeg tržišta i mjesto Sjeverne Irske u njemu”, stoji u saopštenju Downing Streeta.

Glavne tačke ekonomskog sporazuma Brisela i Londona

Evropska komisija predstavila je glavne tačke ekonomskog i trgovinskog partnerstva zaključenog sa Velikom Britanijom, koji postavlja okvir za buduće odnose dvije strane- partnere od 1. januara.

Sporazum garantuje trgovinu bez carina ili kvota za “svu robu koja je u skladu sa odgovarajućim pravilima o porijeklu”.

Britanska preduzeća tako zadržavaju pristup ogromnom jedinstvenom evropskom tržištu od 450 miliona potrošača. A evropske firme za 66 miliona Britanaca.

Sporazum bez presedana omogućava izbjegavanje prekida u lancima proizvodnje, što bi bilo vrlo problematično za sektore kao što je automobilski.

Velika Britanija i EU angažovale su se da poštuju jednake uslove konkurencije “održavanjem visokog nivoa zaštite u oblastima kao što su zaštita životne sredine, borba protiv klimatskih promjena, određivanje cijena ugljenika, kao i socijalna i radnička prava, fiskalna transparentnost i državna pomoć”.

Ako jedna od dvije strane ne ispuni svoje obaveze u ovoj oblasti, biće moguće preduzeti “korektivne mjere”, kao što su carinski nameti.

Ako se Velika Britanija ili EU ne pridržavaju sporazuma, biće pokrenut mehanizam za rješavanje sporova, kakav postoji u većini trgovinskih sporazuma.

Zbog žestokog protivljenja Londona, Sud Evropske unije neće se miješati u to. “Zajednički savjet” će osigurati da se sporazum pravilno primjenjuje i tumači.

Sporazum predviđa da se evropskim ribarima omogući pristup britanskim vodama u prelaznom periodu od pet i po godina, odnosno do juna 2026. godine.

Tokom tog prelaznog perioda, EU će morati postepeno da se odrekne 25 odsto svog ulova čija je vrijednost 650 miliona evra godišnje.

Sporazum garantuje avionsku, drumsku, željezničku i pomorsku povezanost, ali na manje povoljan način nego da je Velika Britanija ostala članica jedinstvenog tržišta.

Biće uvedene mjere da konkurencija prevoznika bude pod jednakim uslovima “tako da prava putnika i radnika i bezbjednost u saobraćaju ne budu ugroženi”.

Velika Britanija će nastaviti učestvovanje u nekim programima EU za period 2021-2027, kao što je program za istraživanje i inovacije “Horizon Europe”, pod uslovom da doprinosi budžetu EU.

Sporazum “uspostavlja novi okvir” policijske i pravosudne saradnje, “posebno za borbu protiv prekograničnog kriminala i terorizma”.

Saradnja u oblasti spoljne politike, spoljne bezbjednosti i odbrane nije obuhvaćena sporazumom, jer Velika Britanija nije željela da pregovara o tome.

Von der Lajen: Napokon smo pronašli sporazum

Pregovarači Velike Britanije i EU-a sastančili su do kasno u srijedu noć i radili na finaliziranju sporazuma, a evropski izvori kazali su da je dogovor bio “neizbježan”, osim u slučaju “iznenađenja u posljednjem trenutku”.

Ipak, saopštavanje konačne odluke pomaknuto je za četvrtak nakon što su britanski premijer Boris Džonson (Johnson) i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen (Ursula fon der Lajen) razgovarali telefonom “o posljednjim detaljima dogovora”.

Fon der Lajen je nakon postignutog sporazuma izjavila: “Napokon smo pronašli sporazum. Bio je to dug i naporan put.”

“Dodala je da je sporazum “fer” i “balansiran” te da je bilo “pravično i odgovorno” za obe strane da krenu u njegov dogovor.

Predsjednica Evropske komisije kaže da će pravila konkurencije “biti poštena i takva će ostati”, obećavajući da će se pravila i standardi EU “poštivati” te dodaje da su dogovorili “efikasne alate” koji će “reagovati ako se naruši poštena konkurencija”.

Velika Britanija i EU “nastaviće sarađivati u svim oblastima od zajedničkog interesa”, dodaje ona, poput klimatskih promjena, energije, sigurnosti i transporta.

Fon der Lajen potvrđuje da je dogovoreno pet i po godina “pune predvidljivosti za ribarske zajednice”.

“Zajedno i dalje postižemo više nego što postižemo odvojeno”, naglašava Fon der Lajen.

Johnson: Uspjeli smo završiti najveći trgovinski sporazum do sada

Britanski premijer Boris Džonson (Johnson) nakon postignutog sporazuma je izjavio da je Velika Britanija “uspjela postići najveći trgovinski sporazum do sada”.

“Ovaj sporazum sklopio je ogroman pregovarački tim iz svih dijelova Velike Britanije i on će koristiti svim dijelovima našeg Ujedinjenog Kraljevstva,” izjavio je premijer.

“Dogovor znači novu stabilnost i sigurnost u onome što je ponekad bilo nesaglasno i teško”, rekao je Džonson i dodao da”na kraju ovih najtežih godina naš fokus je na porazu pandemije i obnovi naše ekonomije i potpuno sam uvjeren da to možemo i hoćemo”.

“Ali na nama svima je, kao na novoj i istinski nezavisnoj naciji, shvatiti neizmjernost ovog trenutka i iskoristiti ga maksimalno.”

Džonson je dodao da su željeli potpunu kontrolu nad ribolovom.

“EU je započela želeći prelazni period od 14 godina, mi smo htjeli tri godine, a završili smo s pet godina. Mislim da je to bilo razumno. Uvjeravam velike fanatike ribe u ovoj zemlji da ćemo moći uloviti i pojesti ogromne količine”, rekao je Johnson.

Poručio je da će sporazum omogućiti izvoznicima da još više posluju “s evropskim prijateljima”. Dodao je da su “Britanci od početka znali da je to izvedivo, ali da im je rečeno kako je to nemoguće”.

Britanski premijer je kazao da će “prvi put od 1973. biti nezavisna obalna država s potpunom kontrolom svojih voda”, dodavši da će ribarskim zajednicama pomoći sa 100 miliona funti za modernizaciju flote.

Govoreći o pregovorima, rekao je da su “rasprave ponekad bile žestoke, ali na kraju smatra da je ovo dobar posao za cijelu Evropu”.

“Po mom mišljenju neće biti loše za EU da na svom kućnom pragu ima prosperitetnu, dinamičnu i zadovoljnu Veliku Britaniju”.

Britanski premijer je poručio da će postojati “uzajamno poštovanje i priznanje”.

Barnier: Sat više ne otkucava

Glavni evropski pregovarač u ovom sporazumu, Mišel Barnije (Michael Barnier), poručio je da “sat više ne otkucava”.

Zahvalio je svim političarima, građanima, pa čak i novinarima koji su odigrali ulogu u ovim pregovorima.

“Danas je dan olakšanja, ali ispunjen i nekom tugom dok uspoređujemo ono što je bilo prije s onim što nam predstoji, rekao je Barnije te istaknuo da postignuti sporazum ne omogućava Velikoj Britaniji ista prava koje je imala kao članica.

“Bit će doista velikih promjena 1. januara. To je posljedica Brexita”, rekao je Barnije i dodao da sporazum sada moraju ratificirati britanski i evropski parlament te svih 27 država članica EU.

Ratificiranje sporazuma

Britanski parlament ima tek nekoliko dana da prouči i donese zakone potrebne za provedbu sporazuma prije roka 31. decembra. Zasjedat će 30. decembra.

Izaslanici članica EU-a sastat će se 25. decembra i početi proučavati postignuti dogovor.

“Evropski parlament detaljno će proučiti trgovinski sporazum prije nego što odluči hoće li ga prihvatiti u novoj godini”, priopćio je predsjednik Evropskog parlamenta (EP) David Sasoli (Sassoli). Dodao je da je parlament tokom pregovora usko surađivao s evropskim pregovaračem za Brexit, ali da odobrenje parlamenta nije zajamčeno.

“Ako EP odluči prihvatiti sporazum, on će pomno nadzirati njegovu implementaciju”, dodao je Sasoli.

Lideri političkih skupina u parlamentu sastat će se 28. decembra i razgovarati o ishodu pregovora EU i Britanije, napisao je glasnogovornik na Twitteru. Šefica Evropske komisije Fon der Leyen i Barnije pozvani su na taj sastanak.

“Zatvaramo beskrajnu sagu o Brexitu, ali nismo još tamo. Europski parlament uzet će si vremena prije nego što konačno odobri tekst”, objavio je na Twitteru Manfred Veber (Weber), šef europskih pučana, najvećeg zastupničkog kluba u EP-u.

Michel: Najbolji ishod za naše građane

Ubrzo nakon objave da je sporazum postignut oglasio se i predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel (Šarl Mišel).

„Sveobuhvatni sporazum s našim susjedom, prijateljem i saveznikom najbolji je ishod za naše građane i kompanije. Tokom proteklih godina, EU je pokazao svoje jedinstvo i odlučnost u pregovorima sa Velikom Britanijom i nastavit ćemo čuvati isto jedinstvo“, rekao je Mišel.

Dodao je da je sada vrijeme da Evropsko vijeće i Evropski parlament analiziraju sporazum koji su postigli pregovarači.

Članice EU-a moraju odobriti privremenu primjenu sporazuma, a Parlament će o tome odlučivati u januaru jer više nema vremena da to obavi do kraja ove godine.

Velika Britanija treba da napusti 31. decembra jedinstveno evropsko tržište i carinsku uniju, nakon što je formalno istupila iz EU 31. januara, ali je u prelaznom periodu poštovala zajednička pravila o trgovini i putovanju.

Macron: Čvrst i ujedinjen stav Evrope se isplatio

Čvrst i ujedinjen stav Evrope se isplatio, izjavio je predsjednik Francuske Emmanuel Macron (Emanuel Makron), komentarišući potpisani trgovinski sporazum EU i Velike Britanije.

On je rekao da je sporazum ključan za zaštitu građana EU, ribara i proizvođača, te da će se Unija postarati da to tako i bude.

“Evropa napreduje i može da gleda u budućnost, snažno i u ujedinjenom i suverenom maniru”, istakao je Makron.

D.W ./ BHDINFODESK

Link: Brexit trade deal agreed at last minute (msn.com)

Related posts

London: U Domu lordova predstavljena tema obilježavanja genocida u Srebrenici

Urednik BiH Info Desk

New York: Nakon napada Salman Rushdie operisan, priključen na respirator

Urednik BiH Info Desk

Velika Britanija: Kazna od 5.000 funti za putovanje u inostranstvo bez opravdanog razloga

Editor

Leave a Comment