Kultura

Završen festival “Dani Bošnjačke kulture u Luksemburgu”

banner

Festival „Dani bošnjačke kulture u Luksemburgu“ koji se tradicionalno organizuje u okviru programa ZK Bihor završen je 31. decembra.

Ove godine Festivala se održavao onlinea ali je okupio veliki broj pratioca putem društvenih mreža i preko viber grupe ZK Bihor koja broji preko 200 članova.

Festival je otvoren izborom anegdota i razmišljanja bosanskog, crnogorskog i svjetskog pisca Ćamila Sijarića, a završen prigodnim obraćanjem predsjednika UO ZK Bihor Eska Halilkovića, koji je podsjetio da je kultura bila i ostala stamen temelj našeg apostojanja i most koji nas povezuje sa drugima i drugačiujima.

Festival okupio je učesnike iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Njemačke, Kosaova, Srbije, Holandije, Njemačke… sa raznih krajeva Evrope i Balkana.

Između ostaloh na Festivalu Dani bošnjačke kulture u Luksemburgu“ učestvovali su: Draško Došljak, Braho Adrović, Enver Muratović, Sreten Vujović, Dijana Tiganj, Izet Hozo, Enes Halilović, Džeko Hodžić, Safet Sijarić, Hadžem Hajdarević, Almir Zalihić, Ivo Kobaš, Branka Bogavac, Faiz Softić i Ferid Muratović.

Pratioci festivala bili su u prilici da slušaju i sevdalinke iz Bošnjačke muzičke sehare, kao i pjevača Sabahudina Sabu Rastodera.

Fena

Related posts

Chicago: Mirsad Zulić jedini sazlija u Sjevernoj Americi

Urednik BiH Info Desk

In Memoriam: Napustio nas je pjesnik Halil Džananović bosanski Ršum iz Amsterdama

Urednik BiH Info Desk

BOSANSKOHERCEGOVAČKI FILM FESTIVAL ODRŽATI ĆE SE OD 8. DO 11. APRILA 2020. GODINE U NJUJORKU

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment