Dopunske škole

Melbourne: Hana Makaš je najbolja učenica u Bosanskoj školi

banner

Najboljom učenicom Škole bosanskog jezika u 2020. godini u Australiji je proglašena Hana Makaš iz centra Caroline Springs u Viktoriji, koja je osvajanjem visokih 48 bodova otvorila put ka svom daljem željenom akademskom obrazovanju.

Makaš je proglašena maturanticom godine na svečanoj ceremoniji dodjele diploma za jubilarnu, 15. generaciju maturanata, javlja SBS Bosanski radio.

“Šaljite djecu u Bosansku školu da nauče komunicirati s nanama i djedovima u Bosni, da nauče nešto o toj zemlji, da steknu nova prijateljstva,” poručila je Hana koja, priznaje, nije očekivala da će ostvariti ovaj rezultat.

Makaš je ostvarila 48 bodova od mogućih 50. U ranijim godinama jedan maturant uspio je ostvariti 49 bodova, dok su još dvije maturantice prije Hane ostvarila 48 bodova.

Ona je 11 godina, pored redonog školovanja, svake subote odlazila u Bosansku školu gdje njeni roditelji također rade kao nastavnici.

“Da kažem da sam bila raspoložena ići u školu baš svake subote, nisam. Ali, kada krenete kao mali, onda vam to postane navika. Kao što drugi idu na sportske treninge vikendom, bosanski jezik je bio dio moje subotnje slobodne aktivnosti. Moji roditelji su mišljenja da je jezik najvažnija spona s našom dragom domovinom i našim korijenima”, istakla je Makaš za SBS Bosanski radio dodavši da je danas zahvalna na opširnom znanju o BiH i bosanskom jeziku.

BHDINFODESK

Related posts

Evropska juniorska informatička olimpijada: Benjamin Mujkić osvojio bronzanu medalju

BHD Info Desk Administrator

Posavski kanton: Službeni jezici bošnjački i hrvatski

Editor

U GK BiH u Stuttgartu upriličen prijem za polaznike bosanske škole iz Rosensteinschule

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment