Kultura

Bijeli golub ponovo (ne)leti 206/ 95: BERIĆETNA ISMAROVA „KARANTENA“

banner

Piše: Sead Hambiralović

Tužnog povoda je bila prošla kolumna. Spomenuo (i) veliko platno Ismara Mujezinovića koje se nalazi u hotel Tuzla. Pred izbijanje pandemije u Hrvatskoj i Sloveniji dogovarana moja „turneja“ ČOVJEK KOJI TRAŽI SVJETLO. U ”Lijepoj njihovoj” zna se- zavičajna „veza“ i planirao goste, Šahbaza Avdića i Remziju Hadžiefendić Parić. U ”Deželi” pod obavezno Fadil Sarajlić, a bilo je ”otvoreno” hoće li, nakon Ljubljane, Ismar htjeti nastaviti.

VAKCINA ILI „KAVEZI“: Strašna je bila prošla godina!!!- ode Majka i prijatelji, Šabe i Fadil. Trebalo je mjeseci i mjeseci da se saberem a aktuelnu svjetsku pošast mirno nekako primam. Sve što se nakratko i nadugo planiralo palo u vodu, a ”znakovit“ je kraj jednog pisma- prijatelj zamolio da mu ne spominjem ime: ”Trenutno je situacija kod nas u EU je takva da smo svi u “kavezima” i mislim da ćemo dugo u njima i ostati. Pogotovo ja i meni slični koji će odbiti vakcinisanje. Za kaznu ostat ćemo najvjerovatnije u torovima. Zatvoreni bez mogućnosti da putujemo..”.

Mnogo ”vedrije” rezonuje Ismar. ”Uglavnom kao slikar sam cijeli život u “Atelier” karanteni…” Spominjao sam da je prilično zabatalio slikarstvo- penzija minimalna i jedino kada sasvim otanji s penezima. Veli: ”Pišem romane i sada crtane filmove radim. Prošle godine: dva romana, jedan cjelovečernji dokumentarni autobigrafski film i tri crtana. Ranije “Konjske trke u Rahiću”, na saz muziku, “Ja prošetah Hano rahičkim sokakom”! Sada radim četvrti. Kada ih budem imao na wetransferu, javiti ću ti.

Autoportret sa spomenicom/ Sead Hambiralović u tuzlanskoj Galeriji portreta sa Ismarom, sinom Ismeta Mujezinovića

ŠTANCANJE ZA SVOJU DUŠU: Bravo majstore, jedva čekam da pogledam! Posebno ”konjske trke”, a ni saz ne bi usfalilo da rastjera mrakaću oko nas..! A podugo je nabrajti šta je (još) sve Ismar naštancao za svoju dušu kad se odmakne od štafelaja i- „zadžabe“. I neće svakome da ilustruje! E, jednom mnogo poznatom nije mogao odbiti i ta knjiga u Sarajevu poklonjena sa posvetom. Hehe, „meni u čast“, susret u „Evropi“ ugajgulio nenadmašni Safet Husejnović. Pa sjećanje na davni koktel u Oslu. Nakon što smo odslušali prvi snimak „Snajperiste“- Enesu Kiševiću, Seji Krnjiću i Safetu ništa- jedino meni prisjela nova „tura“ koju je naručio Åge Aleksandersen. Opisano, kao i vezano za sliku od milion i deset. Ovo u Evropi ispalo „dublje“, naročito detalj u knjizi koji je u „paraleli“ novog romana kojeg nikako da privedem.

Onomad spomenuo vezano za sliku Ismarovog slavnog oca i u (in)direktnoj vezi kada smo Ljubica Blagojević i ja jedini položili psihologiju. Sve priča na priču- haman se izistinski posložilo da (i) moja „karantena“ napokon proradi. Otom- potom.


Objave u funkciji regionalnog projekta u osnivanju DaBudeBolje. Prenose Fb- grupa BIH DIJASPORA INFODESK, portal BHDINFODESK i šalje na preko 80 mail adresa.

Related posts

Bh. slikar Bato Bostandžić iz Amerike: Nemam vremena da čekam inspiraciju

Editor

FIKRET LULANAJ POSVEĆENOST KULTURI I AFIRMACIJI MANJINSKIH NARODA

Editor

Uzburkana javnost: Necivilizirani potez predsjednika KDB Hrvatske „Preporod“ u Zagrebu

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment