Biznis

Muris Obarčanin: Moramo pratiti trendove da bismo bili konkurentni

banner

Kompanija “MDG International” iz Sarajeva, koja je poslovni poduhvat porodice Obarčanin, bila je jedna od prvih uspješnih priča kada se prije nekoliko godina tema investicijskog potencijala bh. dijaspore počela otvarati u domaćoj javnosti.

Od tada do danas, kompanija je narasla i postala primjer dugoročnog ulaganja, uspjeha u praćenju novih tehnologija i poslovanja okrenutog izvozu i međunarodnim tržištima, saopšteno je iz USAID-a.

Kako kažu, nepunih deset godina aktivni su u ovom poslu. Rade za širok spektar sektora od autoindustrije do transporta, logistike, medicinske opreme, mašinogradnje.  

“Upošljavamo više od 50 ljudi, izvozno smo orijentirani, skoro u potpunosti”, kazao je Muris Obarčanin iz kompanije “MDG International”.

Dodaje da ne rade tipičnu serijsku proizvodnju i ono što kupac nacrta, oni naprave zbog čega godišnje imaju 30 do 50 novih proizvoda koje nikada nisu radili, a takav način proizvodnje predstavlja izazov za sve uključene u njega.

“Cijena radne snage je ključna stvar. Međutim, ukoliko ne pratite razvoj tehnologije, ta komparativna prednost se gubi. Dio smo Evrope, blizu smo, kamionski prijevoz je kako-tako uvezan. Prije je to bilo malo lošije, ali se vidi napredak i povećanje zahtjeva za ovakvom vrstom usluga”, naglasio je on.

U vremenu pandemije i dešavanja sa proizvođačima u Aziji, primijetili su povećanje zahtjeva, jer se mnogi klijenti prebacuju u Evropu kako bi bili manje ovisni o tim nestabilnostima, u čemu Obarčanin vidi i priliku za Bosnu i Hercegovinu.

“Nastojali smo raširiti priču o metalskom sektoru. Veći je zahtjev za ovim uslugama, mi nismo jedini, postoje prilike, a mi možemo preuzimati kapacitete te preuzimati proizvodnju iz drugih dijelova svijeta”, ističe Obarčanin.

Investicije u razvoj ostaju ključ za očuvanje konkurentnosti, zbog čega ističe da oni reinvestiraju u proizvodnju, a automatizacija proizvodnje je imperativ koji se nameće svima.

“Imali smo ozbiljnih projekata za uvoz robotskih ruku, ali nas je pandemija malo usporila. Prvih nekoliko mjeseci se nije znalo gdje ćemo svi završiti, međutim, brzo smo se vratili na plan. Moramo pratiti svijet”, naglasio je.

Kaže i da je već primjetno da je na sajmovima vezanim za ovaj sektor, više od 30 posto izloženih eksponata u vezi s automatizacijom, a kada to postoji, sasvim je svejedno gdje se proizvodnja obavlja, jer je učešće radne snage umanjeno.

“Ako želimo razmišljati pozitivno, važno je naglasiti da automatizacija i ulaganje u nove tehnologije više nisu privilegije zemalja Zapada, već da i mi možemo pratiti korak tu. Istovremeno, na sve načine moramo raditi da zadržimo ljude, ne samo kroz plaću, već i kroz podizanje stepena zadovoljstva radnika, načina rada i prilika za učenje”, zaključuje Obarčanin.

Fena

Related posts

Ne nasjedajte na lažne vijesti: Važna obavijest iz njemačke ambasade…

Lješnjaci iz Posavine na tržištu Evropske unije

Editor

POVRATNICI U HERCEGOVINI ŽELE OKUŠATI SREĆU U UZGOJU SMILJA

Leave a Comment