Lifestyle

Bračni par Željka i Mirsad Terzo: Najveći dar koji svaki čovjek ima je slobodna volja

banner

Rijetki su parovi koji se bave i dijele strast prema istom sportu, no naš uspješni bodybuilder Mirsad Terzo i njegova supruga Željka Džafić Terzo u tome su izuzetak. Jedini su šampionski par na Balkanu i šire. Mirsad je u karijeri osvojio mnogo zlatnih medalja, sa velikim uspjehom predstavljao je BiH na međunarodnim takmičenjima, a već više od decenije je selektor naše bodybuilding reprezentacije i internacionalni sudac na svim takmičenjima u BiH. Željka je, pak, aktivna profesionalna takmičarka, potpredsjednica u Bodybuilding i fitness savezu FBiH, državni sudac i član upravnog odbora. U svim naporima da postignu sve navedeno jedno drugom su uvijek bili bezrezervna podrška, a veliki izazov i ispit za njih je bila 2018. godina kada je Mirsad doživio teški moždani udar koji je jedva preživio.

Kako kaže Željka, nakon tri godine žive život punim plućima kao da se ništa nije ni dogodilo, bogatiji za jedno teško životno iskustvo i neke nove spoznaje. Terzo ima fizičke posljedice udara, no on i supruga su sretni što su još uvijek živi i zajedno. Teško životno iskustvo je učinilo Mirsadov duh jačim i življim, jer, kako često naglašava, neke stvari u životu se jednostavno moraju dogoditi da bi se pojavila neka druga saznanja i ništa se ne dešava slučajno.

– Nas dvoje smo jedinstven tim i srodne duše. Sreli smo se sa istim ciljevima, pogledima na život i ljubav prema istom sportu. Ako želite biti uspješni u životu i onome što radite i čime se bavite, onda morate ostati stalno motivisani, imati planove, razrađivati strategiju i, na koncu, doći do cilja. Sve je lakše kada je podrška tu, a mi smo sve to jedno drugom. Iznad svega, mi volimo i živimo ovaj životni stil zajedno i nikada niti jedno od nas nije odstupilo od nečega što smo planirali. Lako je sve kada u onim životnim periodima cvjetaju ruže, ali mi smo ostali dosljedni jedno drugom onda i kada je bilo teško. Životnu snagu pronalazimo u našem miru koji samo njegujemo zajednički, a pronalazimo veliku snagu vjerujući u Boga – govori Mirsad Terzo.

Prije nego što je upoznala Mirsada, Željka je godinama pratila njegov rad u sportu. Bio joj je uzor i motivacija. Takmičarskim bodybuildingom se bavila nekoliko godina ranije gdje je osvojila Balkansko i Europsko prvenstvo u natural Bodybuildingu. 

– Kada sam osjetila da mi u sportskoj karijeri treba osvježenje, novi izazovi i još ozbiljniji ciljevi, kontaktirala sam Mirsada. Ja sam davno prepoznala velikog profesionalca u svom poslu, a on je u meni prepoznao želju i žrtvu koju sam bila spremna podnijeti za uspjeh. Terzo je prihvatio da bude moj mentor. Tada nismo mogli ni naslutiti  da ćemo upravo te osobine primijeniti i u privatnim zajedničkom  životu. Postali smo životni partneri i to baš u svemu – prisjetila se Željka.

Terzo je godinama slovio za najboljeg bodybuildera u BiH i u regionu. Višedecenijsko zalaganje i rad, mnogobrojne pobjede i trofeji govore o kakvom sportisti se radi. Putovao je širom svijeta i upoznao razne ljude i kulture i svaki proživljeni  trenutak je bio jedinstven za sebe, ali ipak izdvaja Holandiju, gdje je osvojio svoju Pro Cartu. Njegovi planovi za 2021. godinu uključuju napore da sačuva zdravlje i bude dosljedan svojim uvjerenjima. 

– Veliku snagu crpim u vjeri, gdje svakodnevno obavljam redovne namaze i žao mi je što to nisam znao da činim i u ranijim godinama svog života, ali, eto, nikada nije kasno. Plan nam je da lansiramo vlastiti sportski brend odjeće pod nazivom Pro_tt_sportwear i to želimo promovirati u ovoj godini. Također, kao jedina žena bodybuilderka u BiH sa profesionalnim statusom u američkoj NPC ligi, u narednom periodu Željka planira učešće na nekoliko prestižnih takmičenja u Europi s ciljem da sebi obezbijedi plasman za odlazak na profi Olympiju. Ona nastavlja put ka Olympiji, tamo gdje sam ja stao – otkriva Mirsad Terzo.

Godinama je Željka koristila svaku priliku, a naročito u medijima da što više promoviše ženski bodybuilding. Iako je u mnogim drugim državama normalno da se žena bavi ovim sportom, kod nas se susretala sa raznim predrasudama. 

– Nikada nisam razmišljala o tome da li će se nekome svidjeti ono što radim. Uvijek sam imala svoj čvrst i istrajan stav. Nikada nisam bila podložna kolektivnom mišljenju društva, niti sam dozvoljavala da mi neko nameće svoje stavove i mišljenja, bez obzira što su me još od djetinjstva učili da se potčinjavam tuđoj volji, ispunjavam obaveze, služim sustavu, porodici, firmi u kojoj radim…, svakome, ali najmanje sebi. Najveći dar koji svaki čovjek ima je slobodna volja. Slobodna volja nam daje moć da sami odlučujemo šta mislimo, radimo, govorimo…, šta ćemo odabrati. Moja slobodna volja mi dozvoljava da odlučujem šta ću raditi u vlastitom životu. Svako odabere ono što želi, zar ne? Uvijek imam visoke ciljeve, odabirem ono najbolje. Volim i cijenim sebe, brinem o sebi, volim da jedem zdravo, vježbam, educiram se, sve u svrhu postizanja cilja. Na taj način uspijevam u svemu što želim raditi, pa na taj način prosto uživam i u bodybuildingu – naglašava Džafić Terzo.

Osvrnula se i na finansijsku podršku koju dobija za odlazak na međunarodna takmičenja. Kako govori, podrška državnih institucija za pojedince je nemoguća i samo klubovi ili savez mogu dobiti simboličnu podršku. Ona kao pojedinac ne, tako da se može osloniti samo na pomoć prijatelja i ljudi koji podržavaju njen rad. Kako kaže, procijenila je situaciju na samom početku 2020. kada se korona pojavila kod nas, tako da je nastupe odgodila za ovu godinu.

– Imamo povremenu pomoć nekoliko kompanija. To su Suplementi.ba, Mak Team, te PROX, koji je distributer Honda i Stihl uređaja u BiH. Bez njih bavljenje sportom bi bilo još teže. Naravno, tu je i „Oxide Gym“ u kojem se spremam za svoja takmičenja i gdje sa klijentima radimo personalne treninge, butik „Bella“ u Hadžićima. Korona je utjecala na mnoge sfere naših života, na cjelokupnu fitness industriju širom svijeta, pa tako i kod nas. Svima nam je poznato da je u mnogim državama totalni lockdown i mnogi treniraju u kućnim uslovima, a neki zbog pada motivacije nikako. Kod nas su se mnogi pribojavali da će doći do zatvaranja, no ipak nije, ali su teretane znatno slabije posjećene. Isto tako, mnogi naši takmičari su ostali uskraćeni za nastupe zbog zabrana ulaska u neke države. Naime, nisu mogli dobiti dozvole za ulazak, pa se neki planirani nastupi nisu ni desili- podsjeća Željka.

P.R.

Related posts

Međunarodni mjesec prevencije karcinoma dojke: Ružičasti Vodopad Plive

Editor

Istorijska presuda: Bivšoj supruzi mora platiti naknadu za kućne poslove

BHD Info Desk Administrator

Bijeli golub ponovo (ne)leti 308: K L U P E

Editor

Leave a Comment