Lifestyle

Bijeli golub ponovo (ne)leti 308: K L U P E

banner

Piše: Sead Hambiralović 

Ušlo u naviku da ponekad volim reči: majstore, svaka čast! Recimo za klupe koje je dizajnirao  Studio Tiziano Antonini Lugano, Switzerland.

Slično u Örebru za jedan od najljepših švedskih parkova- klupe kao skulpture znale naći i na bijenalu OpenArt. A ovisno kome „dopadne“ sa uredjivanjem otvorenih prostora, zna se i fuliti. Jednom u besposlici nasnimao i kasnije na nekom sastanku netaktično zapitao je li u redu da se (Varberga skogen)  uz SAME klupe postavljaju kante ze smeće? Ima ona: „nije važno šta ćeš reči, već  kako ćeš reči“. U nekoj koicidenciji sa Bergenom, kada sam se „zalaufao“ sa idejama. Šteta što ne stigoh uraditi kalendar na prijedlog Hari Herstada koji je stajao iza moga „transfera“ iz Leirvika, otok Stord (nekadašnji fylkesrådmann, u slobodnom prevodu kantonalni premijer, op.a). Ipak puna kapa šta je sve moje „prošlo“ u EU gradu kulture i turizma.

Jedan od rijetkih loših prizora na tuzlanskoj Banji: klupe što su nakaradno postavljene i opušci koje iza sebe ostavljaju pušači/Foto: S.H.

Naravno, nije Tuzla Lugano- ni Örebro, ni Bergen. Ali, s obzirom na okolnosti, Banja sasvim zgodno izgleda. Pa i željezne, livene, starinske klupe! Onih šest na gornjem dijelu glavne „džade“ moglo se bolje postaviti- maknuti na pločnik sa travnjaka gdje je zagrdjeno sa „temeljom“. Zaspe zemljom i posije trava, pa ako bi se prestalo sa bacanjem opušaka i ovdje moglo ponoviti kao s početka teksta.

Pogotovo što je turizam zahtjevna rabota- dosta je važna (i) priča.    Rado uklopio o starinskim klupama kada mi dodju gosti iz svijeta. A poduže zašto bih radje sjeo na „našu“ starinsku, nego onu prelijepu u Luganu.

P.S.                                                                                                                               

U pretprošloj kolumni išlo je na kraju: „A imam golemu „mahanu“ kada me nešto ponese, pa i ta Banja. (Ranije „izjasnio“ oko Panonike zašto je inspirativna). Tri ideje motaju da još više uljepša- ako htjednu“. Plus  ponešto od „šireg“ značaja. Nedavno, po dvije „glavne linije“, najavio „dobre vijesti za Tuzlu i Kanton“- vjerovatno preteklo važnije i još nema odgovora (?!).

——————-

Objave u funkciji regionalnog projekta u osnivanju DaBudeBolje. Prenose Fb- grupa BIH DIJASPORA INFODESK, portal BHDINFODESK, povremeno portal Oslobodjenje Moja BiH i šalje na oko 90 mail adresa.

Related posts

Bijeli golub ponovo (ne) leti 494: EVO GA U NAJKOMŠIJSKIJOJ ULICI

Editor

Istorijska presuda: Bivšoj supruzi mora platiti naknadu za kućne poslove

BHD Info Desk Administrator

Jedna od favoritkinja za Miss Francuske, ima bosanske korijene

Editor

Leave a Comment