Religija

Tegeltija: Uklanjanje crkve u Konjević Polju u proljeće ove godine

banner

Delegat Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Bećirović (SDP) na današnjoj sjednici postavio je pitanje predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji (SNSD) zbog čega vlasti bh. entiteta Republika Srpska još nisu uklonili nelegalno izgrađenu crkvu sa zemljišta Fate Orlović u Konjević Polju.

Istakao je da je i Evropski sud za ljudska prava utvrdio da je u tom slučaju povrijeđena Evropska konvencija o ljudskim pravima i slobodama, ali da ta nepravda i dalje traje.

“U pitanju je kršenje elementarnih ljudskih prava, Ustava BiH, Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma, odluke Komisije za imovinske zahtjeve raseljenih osoba i izbjeglica, odluke resornog državnog ministarstva, Evropske konvencije o ljudskim pravima i slobodama i presude Evropskog suda za ljudska prava”, naveo je Bećirović.

Tegeltija je odgovorio da je iz te crkve uklonjena sva pokretna imovina, a da je proces uklanjanja same crkve zaustavljen zbog pandemije koronavirusa i bit će nastavljen u proljeće ove godine.

“Očekujemo da će u proljeće ove godine biti završen kompletan proces izvršenja presude Evropskog suda za ljudska prava”, kazao je Tegeltija.

Bećirović je replicirao da je krajnje vrijeme da se počne poštovati i Ustav BiH i presude Evropskog suda za ljudska prava jer je to interes svih.

BHDINFODESK

Related posts

BHDINFODESK & Bosnia Appeal : Neka vam ovaj praznik donese iskrenu radost i svjetlo novoga života

Editor

Zagreb: Svečanom akademijom ispraćena 13. generacija Islamske gimnazije dr. Ahmeda Smajlovića

BHD Info Desk Administrator

Islamski kulturni centar u Gracu ispratio prvu generaciju mektebskih maturanata

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment