BiH dijaspora Izbor urednika

Sedmo Otvoreno pismo građanske inicijative “KLUBA 100 – PLUS” Visokom predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentinu Inzku

banner

Sedmo Otvoreno pismo građanske inicijative “KLUBA 100 – PLUS” Visokom predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentinu Inzku, pismo prenosimo u cjelosti.

Kao na suđenju u Nürnbergu, moramo osigurati da u Bosni i Hercegovini ratni zločinci, ratni zločini i genocid budu osuđeni istom mjerom

Birmingham 12.01.2021.

Poštovani Visoki predstavniče Inzko,

danas, 12. januara 2021. godine, navršava se sedam mjeseci otkad Vam je uručena „Peticija 8372”, građanske inicijative „KLUB 100 – PLUS”, kojom se od Vas, kao Visokog predstavnika OHR-a u Bosni i Hercegovini, traži da primjenite Bonske ovlasti i da, nakon blokade u državnim institucijama BiH i ogromnog zakašnjenja u promoviranju takve odluke, nametnete Zakon o zabrani negiranja genocida.

Kao što ste se mogli do sada uvjeriti, naša inicijativa i zahtjev su humanistička i civilizacijska potreba da se živi na principima Povelje UN-a, i poštivanja odluka Međunarodnog suda u Hagu.

Vaše obraćanje na zadnjoj sjednici UN Vijeća sigurnosti (UN Security Council), komentirajući 25 godina od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma u Bosni i Hercegovini, bila je reflekcija pravog stanja u Bosni i Hercegovini. S pravom ste istakli da „… unatoč značajnom napretku postignutom u Bosni i Hercegovini od potpisivanja mirovnog sporazuma prije 25 godina, neki političari nastavljaju ignorirati „temeljne europske vrijednosti“, pa čak i veličaju ratne zločince“.

Također ste priznali neke od mnogih neuspjeha Daytonskog mirovnog sporazuma te ste s pravom izjavili da … “Nažalost, međunarodna zajednica napravila je jednu veliku konceptualnu manu tokom provedbe Daytonskog sporazuma. Prerano smo uložili svoje povjerenje u neke političare, a oni su iskoristili našu dobru volju za oživljavanje nacionalističkih, podijeljenih politika, posebno od 2006. godine”.

Gospodine Inzko, građani u Bosni i Hercegovini uvijek su visoko cijenili vaše bogatstvo znanja, stručnosti i dobre volje i vjerujemo da barem Vama ne trebamo propovijedati o značaju suđenja u Nürnbergu, održanog nakon zlodjela Drugog svjetskog rata. Ovaj je postupak omogućio početak zacjeljivanja rana ljudi, stvorivši put za pomirenje i izgradnju jače i ujedinjenije Europe, i što je najvažnije, osigurao je da su nacistički ratni zločinci “osuđeni na pogrešnu stranu istorije”.

Da bi narodi Bosne i Hercegovine zaista započeli sa zacjeljivanjem rana, težili boljoj budućnosti, radili na istinskom pomirenju, kao na suđenju u Nürnbergu, moramo osigurati da u Bosni i Hercegovini ratni zločinci, ratni zločini i genocid budu „osuđeni na pogrešnu stranu istorija”.
Narod Bosne i Hercegovine ne može ići naprijed dok živimo u zemlji u kojoj na najvišim nivoima političke strukture Bosne i Hercegovine, i iz susjednih zemalja, političari otvoreno slave ratne zločince, otvoreno promoviraju poricanje genocida i govor mržnje, uzdižu ratne zločince dajući njihova imena zgradama i ulicama, a optuženim i osuđenim ratnim zločincima dozvoljeno je obavljanje dužnosti na lokalnom i državnom nivou naših parlamenata.

Riječi njemačkog ministra vanjskih poslova Heika Maasa “… u civiliziranoj Europi nema mjesta za one koji veličaju osuđene ratne zločince. Nema mjesta onima koji ne dijele europske vrijednosti. Zbog toga nam je potreban, poput zakona o poricanju holokausta, i zakon o poricanju genocida”, potkrepljuju našu inicijativu i Peticiju 8372.

Kao stručnjak za Daytonski mirovni sporazum i nefunkcionalni nametnuti ustav Bosne i Hercegovine, i kao visoki predstavnik UN-a u Bosni i Hercegovini, i vi i Vijeće sigurnosti UN-a potpuno ste svjesni da Parlament Bosne i Hercegovine nikada neće imati konsenzus da se donese zakon o negiranju genocida, jer oni koji negiraju genocid su dio te iste političke infrastrukture u našoj zemlji. Još jednom vas molimo da iskoristite svoje Bonske ovlasti i nametnete zakon o negiranju genocida u Bosni i Hercegovini, te pomognete narodu Bosne i Hercegovine da ide naprijed. Dopustite da istorija dobije novo poglavlje, ponavljanje rezultata suđenja u Nürnbergu, u kojem će pisati da su ratni zločinci, ratni zločini i genocid „osuđeni na pogrešnu stranu istorije” u Bosni i Hercegovini. Pomozite nam da budemo i mi dio civilizirane Europe po vašim standardima.

Mi, pokretači Građanske inicijative “KLUB 100-PLUS”, ostajemo jedinstveni i odlučni u našoj ljudskoj borbi i obavezi prema svim nedužnim žrtvama genocida, u čije ime Vam se obraćamo i zbog kojih nećemo posustati.

S, poštovanjem,
Građanske inicijativa „KLUB 100-PLUS“

Da ova peticija ne bi doživjela “KULT ZABORAVA”, građanska inicijativa “KLUB 100 – PLUS” će sve dok ne nametnete ovaj zakon, svakog 12. u mjesecu podsjećati Vas i Vaše nadređene iz međunarodne zajednice, na sva Vaša i njihova mnogobrojna neispunjena obećanja.
Građansku inicijativu “KLUB 100 – PLUS” za sada čini 131 građanin i prijatelji Bosne i Hercegovine iz 27 zemalja.

Related posts

Ilijana Todorović iz Mrkonjić Grada licencirani advokat u državama Njujork i Vašington DC

Editor

Kentucky: Pet osoba porijeklom iz BiH nastradalo u tornadu

BHD Info Desk Administrator

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine: Vlada Kanade uputila čestitke građanima i narodima BiH

Editor

1 comment

Elida Besic 12/01/2021 at 12:56

Hvala dragome Bogu što postoje takvi ljudi/žene srcem, umijećem i upornošću?!

Ima nas mnogih. Moramo se sjediniti! Došlo je vrijeme za snažne pokrete i utijecaje.

Poštovanje,

Elida Besic (Heidelberg – Germany)

Reply

Leave a Comment