BiH dijaspora

DŽEMAT CRIKVENICA: Preko 26 godina postojanja i djelovanja

banner

Jedna četvrtina stoljeća postojanja džemata Crikvenica navršila se sredinom januara/siječnja 2020. godineMolitveni prostor u Dramlju je otvoren sredinom januara 1995.

U Hrvatskom saboru je 27. travnja 1916. donijet zakon o priznavanju islama kao ravnopravne vjere na području Hrvatske, četiri godine nakon što je to učinila Austrija i godinu nakon Ugarske.

Iskustvo zajedničkog života i uređenog odnosa između države i Islamske zajednice tako postoji već više od sto godina, a 2002. godine je postignut i potpisan Ugovor između Vlade RH i Islamske zajednice čime su obje strane unaprijedile odnose o zajedničkim interesima.Muslimani u Hrvatskoj danas imaju iskustvo zajedničkog života i uređenog odnosa između države i Islamske zajednice koje je model za mnoge zemlje u Europi i šire. Muslimani u Hrvatskoj kroz povijesni pregled sudjeluju u gospodarskom, znanstvenom, političkom, kulturnom, sportskom i svakom drugom segmentu života čineći Hrvatsku boljom, naprednijom i prepoznatljivom.Tijekom Domovinskog rata u temelje državnosti utkano je i preko 1200 muslimana koji su svoje živote dali za našu današnju slobodu.

Jednako kao u čitavoj Hrvatskoj tako je i u Crikvenici, gdje je prema popisu stanovništva održanom 2011. godine utvrđeno da na području Grada Crikvenice živi oko 500 muslimana, što čini udio od 4,5% od ukupnog broja stanovnika, što je iznad državnog prosjeka od 1,5 %, a najbrojniji su Albanci i Bošnjaci.

DŽEMAT CRIKVENICA/ Foto: Denis Beganović

CRIKVENIČKI DŽEMAT

Muslimani koji žive na području Grada Crikvenice svoje islamske dužnosti ispunjavaju organizirani u džem’at koji se nalazi u Vukovarskoj ulici 72 u Dramlju. Od 15 medžlisa kao središnjih tijela organiziranja Islamske zajednice je i Medžlis Islamske zajednice Rijeka u čijem okrilju djeluje i džemat Crikvenica kao temeljna organizacijska jedinica unutar Islamske zajednice.Džemat Crikvenica je nastao za vrijeme Domovinskog rata kao rezultat vjerskih potreba i aktivnosti koje su se odvijale u kućama džematlija, obitelji hadži Kruške i hadži Ćemana. Već tada su postojale vjerske aktivnosti u gradu Bakru gdje su djelovali i radili istaknuti članovi džemata.

U mjesecu siječnju 1995. godine otvorene su prostorije Islamske zajednice u Dramlju, te je formiran Džematski odbor džemata Crikvenica, a za prvog predsjednika izabran je Dalipi Ilmi.Vlastitim sredstvima džematlija kupljen je stan u Vukovarskoj ulici br. 72 u Dramlju gdje se i zvanično održavaju vjerske aktivnosti sve do današnjih dana.

Od tada pa do danas, vjerske aktivnosti u džematu Crikvenica se odvijaju u kontinuitetu, klanja se džuma-namaz, teravih-namaz tijekom mjeseca ramazana gdje dolaze imami iz Islamskog centra u Rijeci, a u dvije osnovne škole održava se i nastava islamskog vjeronauka. Danas nastavu islamskog vjeronauka u crikveničkim osnovnim školama predaje muallima Meliha Hasanović. Također je prisutan islamski vjeronauk u Srednjoj školi dr. Antuna Barca, gdje nastavu održava vjeroučitelj Hidajet ef. Hasanović.

Sadašnji predsjednik džemata je Nagib Iljazi a džem’at Crikvenica ima svog predstavnika i u izvršnoj skupštini Medžlisa a to je hadži Shaip Idrizi. Džemat Crikvenica opstoji zahvaljujući ponajviše vjernicima koji dolaze u džamiju, ali i drugim džematlijama koji vazifom (godišnjom članarinom) i svojim dobrovoljnim prilozima potpomažu rad džemata tijekom cijele godine.

GOSPODARSKA KOMPONENTA

Dolaskom stalnog imama i dobivanjem većih i boljih prostorija vjerski život muslimana u Crikvenici bi bio podignut na višu organizacijsku razinu. Džemat Crikvenica zbog širokog prostora, kao i velikog broja muslimana koji se bave nekom djelatnošću (ugostiteljstvo, građevinarstvo, trgovina i dr.) mogao bi postati izuzetno dinamičan džemat. Naravno ukoliko bi bilo prilike i mogućnosti za angažmanom stalnog imama i većom aktivnošću prvenstveno domicilnih muslimana.Ovdje je važno je istaknuti i gospodarsku komponentu, jer se dolaskom gostiju islamske vjeroispovijesti na našu rivijeru javljaju se i veće potrebe za umrežavanjem crikveničkog džemata u turističku ponudu Grada Crikvenice.

Napomena: Džemat Crikvenica, odnosno molitveni prostor je trenutno zatvoren zbog epidemioloških mjera. (Video prilog je sa iftara juni/lipanj 2019. godine), kliknite na link (8) Facebook

Autor: Denis Beganović

Related posts

BiH studenati u Češkoj ponovo negativni na korona virus

Urednik BiH Info Desk

Pennsylvania: Obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

BHD Info Desk Administrator

Sydney: Odata počast ubijenoj djeci Prijedora, u zrak puštena 102 bijela balona

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment