BiH dijaspora

Borba protiv radara, kamera i policiskih patrola: Mobilna aplikacija “Moja patrola” može se koristiti i u Bosni i Hercegovini

banner

Mobilna aplikacija “Moja patrola”, koja je sve popularnija među vozačima iz Hrvatske i Srbije, a putem koje vozači imaju informacije i obavještenja vezana za raspored radarskih i policijskih kontrola, od sada se može koristiti i u Bosni i Hercegovini.

Osnovna ideja aplikacije je da se moderne tehnologije iskoriste za razmjenu informacija među vozačima. Akcent je na prisustvu policijskih patrola i kamera na putu, da bi vozači uvijek bili informirani gdje su trenutno raspoređene policijske patrole i gdje se nalaze kamere koje mjere brzinu, vožnju žutom trakom ili prolazak na crveno svjetlo. Na ovaj način je nekadašnje “blicanje” zamijenila moderna mobilna aplikacija.

S obzirom na statističke podatke u BiH, gdje je u prošloj godini zabilježeno više od 37.000 saobraćajnih nesreća u kojima je život izgubilo 298 osoba, aplikacija će djelovati kao preventivno sredstvo u oblasti sigurnosti saobraćaja jer vozače upozorava da uspore na kritičnim mjestima i voze odgovorno.

“Moja patrola” je već od prve verzije 2012. godine stekla veliku popularnost među vozačima. Danas je aplikacija aktivna u pet država sa više od 300.000 registriranih korisnika, više od milion akcija i trinaest miliona prijeđenih kilometara.

Upotreba aplikacije vrlo je jednostavna. Naime, korisnici ove aplikacije jednim klikom prijavljuju uočenu policijsku patrolu, a sistem upozorava sve ostale korisnike gdje se nalaze prijavljene patrole. Uz pomoć složenog algoritma, računa se pouzdanost svakog korisnika, vjerovatnoća postojanja patrole i uvijek se prikazuju maksimalno precizni podaci svim korisnicima.

Na svaku prijavljenu patrolu korisnik može kliknuti i dobiti informacije o vjerovatnoći da se patrola zaista tu nalazi, kao i ko ju je i kada prvi i posljednji prijavio.

Aplikaciju mogu besplatno preuzeti svi Android i iPhone korisnici.

BHDINFODESK

Related posts

Wizz-Air uspostavio direktnu avioliniju između Sarajeva i Abu Dhabi-a

Editor

Američki magazin Forbes objavio priču o Nerminu Deliću, pjesniku iz Jajca koji već šest godina okuplja pjesnike širom dijaspore

Njemačka: BiH stavljena na listu rizičnih zemalja zbog virusa

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment