Pogledi

IGK: Presuda Mahmuljinu je u sklopu hajke na generale i branioce bosanskohercegovačke države

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} je u više navrata pisao o organizovanom i sistematskom pokušaju antibosanske koalicije da revidira historijske činjenice o agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocidu protiv njenih građana, posebno Bošnjaka. Bitan cilj te revizije je izjednačavanja srbijanske i hrvatske agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu sa legalnom i legitimnom odbranom bosanskohercegovačke države od strane Armije Republike Bosne i Hercegovine.

U sklopu antibosanske revizije historijskih činjenica je hajka na generale i branioce bosanskohercegovačke države, a u sklopu te hajke i prvostepena presuda generalu Sakibu Mahmuljinu, nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine. Prvostepena presuda generalu Mahmuljinu je nastavak navedene antibosanske revizije i antibosanskog odnosa prema ljudima koji su branili multietničku i multikonfesionalnu bosanskohercegovačku državu.  Institut za istraživanje genocida Kanada još jednom istiće da je antibosanska koalicija u ofanzivi organizovanim i sistematskim udarima na istinu, pravdu i kulturu sjećanja. Bosanskohercegovačka državna politika i međunarodna zajednica svjesno zatvaraju oči pred pokušajima izjednačavanja agresija sa obje strane sa legitimnom odbranom bosanskohercegovačke države. Nadamo se, da će druogstepena presuda vratiti čast Sudu Bosne i Hercegovine, te da će Apelacioni sud dokazati da državno bosanskohercegovačko sudstvo nije u službi velikonacionalističke srpske politike, nego interesa građana Bosne i Hercegovine.

Institut za istraživanje genocida Kanada još jednom istiće ulogu Armije Republike Bosne i Hercegovine u odbrani države.
Armija Republike Bosne i Hercegovine je bila legalna odbrambeno-oslobodilačka vojna sila, koja se organizirala iz bosanskog naroda i otpora da spasi Republiku Bosnu i Hercegovinu od dvostruke agresije Miloševićevog i Tuđmanovog režima. Armija Republike Bosne i Hercegovine nije bila vođena ideologijom genocida i etničkog iskorjenjivanja drugoga, nije postojao nikakav plan da se uništi jedan narod, da se prave zločini i slično. Takvo nešto nije postojalo ni na nivou bosanskohercegovačke države, politike i kulture.
Armija Republike Bosne i Hercegovine je bila snaga koja je obezbijedila mir i životni prostor za sve one koji osjećaju Bosnu i Hercegovinu kao svoju zemlju. Ona je obezbijedila da se u Bosni i Hercegovini sigurno osjeća svako, pa čak i oni koji to ne zaslužuju i koji i dalje pokušavaju da je unište ili u najmanju ruku destabiliziraju. Ona je stala na put fašizmu kojim je, u procesu raspada, bivše Jugoslavije otpočeo strahovit genocid nad građanima koji su željeli  mir i slobodu, a poštovali svoju domovinu.
U uslovima kada udruženi antibosanki projekat jača multietnička oslobodilačka borba Armije Republike Bosne i Hercegovine dobiva sve više na značaju. Nikada ne smijemo zaboraviti da je nezavisna i suverena država Bosna i Hercegovina rezultat patriotske borbe pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine. Pod njenom zastavom tokom agresije na državu borili su se pripadnici svih bosanskohercegovačkih građana i naroda.
Nama koji živimo u slobodi, zahvaljujući tim velikim herojima, ostaje obaveza da u miru izgradimo slobodnu, demokratsku državu u kojoj neće biti amnestirani rezultati agresija i genocida, u kojoj će istina i pravda pobjediti. Preuzmimo odgovornost za nastavak misije Armije Republike Bosne i Hercegovine, misiju pravde i istine za jedinstvenu, suverenu, nezavisnu, slobodnu, demokratsku državu.

Institut za istraživanje genocida Kanada  

Related posts

Dvije okupacije, dvije odbrane: Sarajevo je opstalo

Tužiteljica Baig: Srebrenica je bila Mladićeva operacija

BHD Info Desk Administrator

Komedija iz Banja Luke: Od najave secesije do poruke ‘mi se više nećemo igrati’!

BHD Info Desk Administrator

1 comment

Nihad 22/01/2021 at 18:04

Mahmuljuin jeste žrtva, ali najprije sopstvene ambicije, a onda spleta okolnosti i nemogućnosti ilio njegove nesposobnosti da se distancira, suprotstavi, ogradi, makar verbalno da ostavi trag neslaganja, neodovravanja postupaka nekih boraca odnosno one famozne El Mudžahid jedinice pod njegovom (formalnom) komandom. Ta je jedinica počinila neke teške zločine u toku rata, i ovo što se dešava sa Mahmuljinom je, što bi se narodski reklo, svođenje računa.

Kažem fromalno El Mudžahid jedinica je bila pod njegovom komandom, jer stvarno, on nije imao mogućnost da njima komanduje. Jer ti su borci izjavljivali da nikog sem predsjednika, znate kojeg, ne priznaju za komandanta… Ko pamti ono vrijeme, onaj haos, atmosferu i odnose u vremenu, razumjeće da je to zaista tako i bilo.
Inače, i Rasim Delić, komandant Armije BiH, zbog istih tih jeplatio ceh u Hagu, pa je presuđen po komandnoj odgovprnosti; (umro je, ali k9oliko znam išla je žalba na presudu. Ne znam ishod)

Reply

Leave a Comment