BiH dijaspora

Od danas BiH državljani za ulazak u Njemačku moraju imati negativan PCR test

banner

Od 24. januara, obavezan je test na koronavirus prije ulaska u Njemačku, saopćeno je iz Njemačke ambasade u BiH.

Iz Ambasade navode da bez negativnog testa, ulazak u zemlju se može zabraniti. Putnici, bez obzira na državljanstvo, stariji od šest godina, i koji su boravili u posljednih 10 dana prije ulaska u Njemačku u području visoke incidencije moraju već pri ulasku u Njemačku nositi sa sobom dokaz o negativnom testu na SARS-CoV-2 (PCR test) i predočiti ga na zahtjev kako nadležnim vlastima kao i prevoznoj kompaniji prije polaska putovanja, ako se zahtjeva. Vezano za priznavanje vrsta testova, pogledajte informacije sa Robert-Koch-Instituta.

U svakom slučaju, test ne smije biti stariji od 48 sati prije ulaska u Njemačku (računa se vrijeme uzimanja brisa). Dokaz o rezultatu testa mora biti predočen na papiru ili u elektronskom dokumentu na njemačkom, engleskom ili ili francuskom jeziku. Rezultat testa mora se čuvati najmanje deset dana nakon ulaska u Njemačku.

Putnici koji ulaze u Njemačku i povratnici iz Bosne i Hercegovine i dalje podliježu obavezi desetodnevnog karantina. Detaljnije informacije mogu se saznati u domu zdravlja mjesta boravka u Njemačkoj.

“Osim toga morate se digitalno registrovati prije ulasku u Njemačku i nositi dokaz o tome sa sobom.

Načelno, u Njemačkoj svaka savezna pokrajina donosi svoje propise o karantinu. Molimo da se informišete prije ulaska u zemlju o propisima o karantinu / testiranju koji važe u saveznoj pokrajini koja je Vaše odredište. Informacije o tome mogu se naći na web stranici ministarstava zdravlja pokrajina odnosno uprava senata. Podršku za pronalaženje nadležnih kontakt osoba u mjesnim zdravstvenim ustanovama možete pronaći na OVOM linku. Dodatne informacije putnici takođe mogu pročitati na OVOJ web stranici”, saopćeno je iz Ambasade.

Bosna i Hercegovina je u Njemačkoj označena kao rizično područje, pojašnjavaju iz Njemačke ambasade.

Related posts

DANI DIJASPORE: PREDSTAVLJENI RESURSNI POTENCIJALI ZA RAZVOJ TURIZMA GRADA ŽIVINICE I KONKRETNI PROJEKTI

BHD Info Desk Administrator

Glas za domovinu iz Toronta – Peticija za smjenu bh. ambasadora u Kanadi Marka Milisava

Editor

“Treća sreća”: Wizz Air ponovo najavio rutu Sarajevo – Luton/London

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment