Video

(Video) Šta tačno sadrže do sad odobrene COVID19 vakcine?

banner

 

Sastojci tri COVID-19 vakcine koje su odobrene za upotrebu u Evropi i SAD-u: Pfizer-BioNTech, Moderna i Oxford-AstraZeneca imaju dvije osnovne svrhe: da efektno induciraju imunu reakciju koja nas štiti od budućih infekcija, i da pomognu u održanju stabilnosti i vijeka trajanja vakcine, objašnjava molekularni farmaceut dr. sc. Irnela Bajrović.

Koji su to sastojci tri do sad odobrene COVID19 vakcine i čemu oni služe za serijal “60 sekundi o koroni” objašnjava molekularni farmaceut dr. sc. Irnela Bajrović.

Irnela Bajrovic je diplomirala biohemiju na univerzitetu u Teksasu u Austinu, SAD. Tamo je i doktorirala na temu razvoja novih oblika doziranja vakcina. Trenutno radi kao molekularni farmaceut za američku kompaniju AskBio.

“Tri COVID-19 vakcine su trenutno odobrene za upotrebu u Evropi i SAD-u: Pfizer-BioNTech, Moderna i Oxford-AstraZeneca. Sastojci svih vakcina imaju dvije osnovne svrhe: da efektno induciraju imunu reakciju koja nas štiti od budućih infekcija, i da pomognu u održanju stabilnosti i vijeka trajanja vakcine. Osnovni sastojak zadužen za kreiranje imuniteta u našem tijelu su molekule mRNA kod Pfizer i Moderna vakcine, i u slučaju Oxford vakcine to je adenovirus koji u sebi sadrži DNA molekulu”, kaže dr. Bajrović i dodaje da što se tiče sastojaka koji služe za stabilnost vakcine, Pfizer i Moderna vakcine sadrže u sebi vrstu šećera, soli i mikro kapljice masnoće.

Didaje kako Oxford-AstraZenice vakcina ima i nekoliko dodatnih sastojaka: aminokiseline i soli kao one koje možemo naći u žitaricama i zelenom lisnatom povrću, zatim vrstu šećera i surfaktanta koji se nalazi u sladoledu i šlagu.

Oxford vakcina također sadrži etanol koji pomaže u izazivanju imunološke reakcije. Ovo nije ništa neobično. Ovaj isti etanol možete naći i u ekstraktu vanile koji koristimo za kolače. Jasno je da sve tri kompanije namjerno nisu koristile aluminij, želatinu, proizvode od jaja ili antibiotike kako bi umanjile neusaglašenost. Sastojci ovih cjepiva su apsolutno sigurni, i lako se mogu naći u raznoj hrani koju svi svakodnevno jedemo”, objašnjava dr. Bajrović.

Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i nauke (BHAAAS) nastavila je sa projektom “60 sekundi o koroni”. Nakon dva veoma uspješna bloka specijaliziranih videa u kojima su stručnjaci iz različitih oblasti obrađivali teme vezano za pandemiju COVID-a 19, BHAAAS je pripremio novi blok od 20 videa na kojem je angažiran veliki broj naučnika, epidemiologa, doktora, i psihologa.

Related posts

Mustafa Šantić oduševio Mostarce Šantićevom Eminom

BHD Info Desk Administrator

Gagara Stihom: Četniče, Ustašo, Poturice, Jugobalijo, Balijo, kamenjarski Srbine…

BHD Info Desk Administrator

Ivica Osim i Bogić Bogićević postali članovi Bosanskog Akademskog Društva u Austriji

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment