BiH dijaspora

Islamska Zajednica Bošnjaka u Italiji: Obilježen „Dan sjećanja“ na žrtve holokausta

banner

Proteklog vikenada, Islamska Zajednica Bošnjaka u Italiji (IZBI) u saradnji sa COREISom (Italijanska Islamska Vjerska Zajednica) je veoma uspješno organizovala webinar „Međunarodni dan sjećanja 2021“, u znak sjećanja na jevrejske žrtve drugog svjetskog rata, povodom „Dana sjećanja“, tj. dana koji se u Italiji zakonom definiše kao dan u kojem se prisjećamo žrtava holokausta i fašističkog terora. 

Webinar je bio izuzetno visokog nivoa, tako su se među govornicima našla imena poput Roberta Metsola, tj. podpredsjednica Evropskog Parlamenta, i Emanuela Del Re, zamjenica ministra vanjskih poslova Italije.

Među muslimanskim govornicima, između ostalih, osim predsjednika dviju italijanskih islamskih zajednica, Imam Yahya Pallavicini kao predsjednik COREISa i Nermin Fazlagić u svojstvu predsjednika IZBIa, bili su i predsjednik Senaid Kobilica iz Norveške, Muftija Nedžad Grabus iz Slovenije te v.d. Glavnog Imama za Italiju Ahmed ef. Tabaković.

Među jevrejskim govornicima, između ostalih, bili su rabin Pinchas Goldschmidt, predsjednik Unije evropskih rabina, rabin sinagoge Rima Riccardo di Segni, predsjednica Unije jevrejskih udruženja Italije Noemi di Segni, David Rosen, predsjednik AJCa iz Jerusalima, te Igor Kožemjakin, hazan sarajevske sinagoge.

Svako od govornika, osim iskazivanja najdubljeg poštovanja prema žrtvama nacističkog terora, je doprinio svojim riječima izgradnji boljeg razumjevanja između zajednica, podcrtavajući kako su muslimani i jevreji stoljećima zajedno živjeli i dijelili isti životni prostor, te kako je iskazivanje poštovanja prema žrtvama jedne zajednice od strane druge, moralna dužnost kojoj nas naše vjere uče. 

Svi govornici bošnjaci kao i hazan sarajevske sinagoge su podsjetili prisutne kako su saradnja i dobri odnosi između islamske i jevrejske zajednice u BiH na veoma visokom nivou, i da su tako uvijek bili bez izuzetaka u historiji. Dok su njegove druge kolege iz svijeta podcrtavali kako je ovo prvi panel na kojem su pozvani gdje jedna islamska zajednica izražava svoje poštovanje prema žrtvama holokausta, sarajevski hazan Kožemjakin je istakao kako je prisustvo Islamske Zajednice u BiH na događajima u kojima se prisjećamo jevrejskih žrtava sasvim normalna pojava koja ne izaziva nikakvo iznenađenje. 

Kao Bošnjaci-muslimani, koji smo polovinom devedesetih godina doživjeli horor genocida na sopstvenoj koži, imamo duboku moralnu dužnost da se suprotstavimo svakom obliku diskriminacije gdje god na svijetu, i da nikada ne dopustimo relativizaciju takvog užasa kao što jeste genocid nad jednim narodom. Nažalost svijet i na primjeru genocida jevreja u drugom svjetskom ratu, kao i na primjeru genocida u Srebrenici, se mogao uvjeriti da nakon svakog genocida slijedi, odnosno pokuša se nametnuti faza relativizacije istog, koja u slučaju da prođe u javnom diskursu, biva slijeđena fazom negiranja genocida.

Naša dužnost je da pamtimo i opominjemo. I da duboko saosjećamo sa svakim kome se desilo ono što i nama.

Snimljeni webinar je moguće pogledati na FB stranici IZBIa, na linku www.facebook.com/cibiizbi u sekciji videa. 

Piše: Nermin Fazlagić

Related posts

U Sarajevu 13. i 14. juna 2018. konferencija dijaspore iz BiH: Prilika da bh. vlast da odgovor kada će konačno biti riješni zahtjevi bosanskohercegovačke dijaspore

Košarkašica Emina Selimović hrabro plovi sportskim i modnim vodama u Americi

BHD Info Desk Administrator

Obnavljaju se vjerski obredi u džamijama i mesdžidima u Sloveniji i Hrvatskoj

Editor

Leave a Comment