BiH

‘Igmanski marš’, sjećanje na značajnu operaciju u Drugom svjetskom ratu

banner

Prigodnim sadržajima obilježena je danas godišnjica “Igmanskog marša”, jedne od najznačajnijih operacija tokom narodnooslobodilačke borbe (NOB) u Drugom svjetskom ratu.

Savez antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata u BiH organizirao je današnje obilježavanje godišnjice za ograničeni broj sudionika iz BiH i inozemstva, u skladu s epidemiološkim mjerama zaštite. Obilježavanje tog događaja privuklo je pažnju i ljubitelja prirode i posjetitelja, koji su današnji sunčani dan odlučili provesti na planini Igman.   

Centralna svečanost i program upriličeni su kraj Spomenika Prve proleterske brigade na Velikom Polju (Igman). U skladu s Programom manifestacije, sudionici su položili cvijeće i na partizansko i šehidsko spomen-obilježje na Brezovači, odajući počast žrtvama fašizma i borcima Armije RBiH.

Igmanski marš izveden je u noći između 27. i 28. januara 1942. godine, po dubokom snijegu i na hladnoći od minus 38 stepeni, a 800 pripadnika Prve proleterske brigade pješačilo je 17 sati. Uoči marša Prva proleterska brigada našla se na Romaniji opkoljena jakim njemačkim snagama. Štab Brigade donio je odluku o izvršenju rizičnog, ali jedino mogućeg pokreta. Sudionici marša prošli su pokraj Sarajeva i preko Igmana izvršili pokret ka Foči, tadašnjoj slobodnoj teritoriji.

Fena

Related posts

Bogić Bogićević prihvatio kandidaturu za gradonačelnika Sarajeva

Editor

Čović pisao OHR-u i drugima: Spriječite hibridne pokušaje uvođenja “tročlanog gradonačelništva” u Mostaru

Editor

Ambasada Ukrajine traži informaciju o ikoni koju je Dodik poklonio Lavrovu

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment