Izbori BiH

Moja adresa Srebrenica: Ponoviti glasanje i putem pošte

banner

Predstavnici Inicijative Moja adresa Srebrenica održali su danas sastanak sa svim kandidatima probosanskih stranaka koje su članice Inicijative. Ta je Inicijativa uputila apelaciju odjeljenju Suda BiH na odluku o raspisivanju ponovljenih izbora u kojoj traži da se njena apelacija uvaži i da se ponove izbori i putem pošte. 

– Mi jesmo preživjele žrtve genocida i živimo sa našim traumama, ali ostalo nam je dovoljno razuma da razumijemo i znamo da učestvovanje na demokratskim izborima, u kojima je na stotine naših građana u dijaspori uskraćeno za biračko pravo, nema nikakve svrhe niti odražava legitimnu volju svih građana koji imaju pravo glasa za Srebrenicu. Svima je poznato i to smo predočili javnosti, CIK-u i odjeljenju Suda BiH da imamo dovoljno argumenata za poništavanje izbora i putem pošte, navode iz Inicijative Moja adresa Srebrenica.

Sve argumente i dokaze su, dodaju, uložili u žalbi – od kašnjenja distribucije izbornog materijala, kašnjenja u dostavi, čak i nakon izbora, pogotovo u prekookeanskim zemljama. 

Iz Inicijative pozivaju Centralnu izbornu komisiju i Sud BiH da odlučuje u skladu sa njihovim nepobitnim argumentima. 

– Posebno naglašavamo da Srebrenica nije tek još jedna općina u nizu koja će vama biti tek birokratska formalnost. Srebrenica je svim Bošnjacima sentimentalno i moralno pitanje i nećemo dozvoliti da se zbog propusta institucija, na nedemokratski način i nakon genocida, nama preživjelima nameće nelegitimna vlast onih koji negiraju genocid, poručili su iz Inicijative Moja adresa Srebrenica.

Related posts

Zbog glasača iz dijaspore “Moja adresa: Srebrenica” bojkotuje ponovljene izbore

Editor

IFIMES analizira izbore u BiH: Uvod u tektonske promjene na političkoj sceni

Editor

Građani glavnog grada BiH na demokratski način su žestoko kaznili politiku SDA

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment