Izbori BiH

Moja adresa Srebrenica: Ponoviti glasanje i putem pošte

Predstavnici Inicijative Moja adresa Srebrenica održali su danas sastanak sa svim kandidatima probosanskih stranaka koje su članice Inicijative. Ta je Inicijativa uputila apelaciju odjeljenju Suda BiH na odluku o raspisivanju ponovljenih izbora u kojoj traži da se njena apelacija uvaži i da se ponove izbori i putem pošte. 

– Mi jesmo preživjele žrtve genocida i živimo sa našim traumama, ali ostalo nam je dovoljno razuma da razumijemo i znamo da učestvovanje na demokratskim izborima, u kojima je na stotine naših građana u dijaspori uskraćeno za biračko pravo, nema nikakve svrhe niti odražava legitimnu volju svih građana koji imaju pravo glasa za Srebrenicu. Svima je poznato i to smo predočili javnosti, CIK-u i odjeljenju Suda BiH da imamo dovoljno argumenata za poništavanje izbora i putem pošte, navode iz Inicijative Moja adresa Srebrenica.

Sve argumente i dokaze su, dodaju, uložili u žalbi – od kašnjenja distribucije izbornog materijala, kašnjenja u dostavi, čak i nakon izbora, pogotovo u prekookeanskim zemljama. 

Iz Inicijative pozivaju Centralnu izbornu komisiju i Sud BiH da odlučuje u skladu sa njihovim nepobitnim argumentima. 

– Posebno naglašavamo da Srebrenica nije tek još jedna općina u nizu koja će vama biti tek birokratska formalnost. Srebrenica je svim Bošnjacima sentimentalno i moralno pitanje i nećemo dozvoliti da se zbog propusta institucija, na nedemokratski način i nakon genocida, nama preživjelima nameće nelegitimna vlast onih koji negiraju genocid, poručili su iz Inicijative Moja adresa Srebrenica.

Related posts

CIK BiH: Pogledajte najnovije rezultate, obrađeno 99.82 posto biračkih mjesta

Urednik BiH Info Desk

Ćamil Duraković: Od 3.000 Bošnjaka na biračkom spisku glasalo njih 166

Editor

CIK: Ponavljaju se izbori u Srebrenici i Doboju, u Travniku prijevremeni

Editor

Leave a Comment