BiH dijaspora

Göteborg: Uprkos pandemiji sve spremno za četvrti Sajam bh. knjige

banner

Četvrti Sajam bosanskohercegovačke knjige u Göteborgu će se održati u subotu, 27. februara 2021. godine. Inače, ovaj Sajam se već etablirao kao jedna nova literarna arena i to ne samo u Göteborgu nego i šire, u Švedskoj, Evropi pa i Bosni i Hercegovini.

Zbog okolnosti uzrokovanih pandemijom koronavirusa, ovogodišnji Sajam će u cijelosti biti održan u digitalnoj formi i skraćen na jedan dan. To znači da će skoro sve programske tačke biti unaprijed snimljene, ali najave i prijenos će se vršiti direktno iz Litteraturhus (Göteborgska kuća literature) preko društvenih mreža.

Sajam će otvoriti ambasadorica Bosne i Hercegovine u Švedskoj Elvira Dilberović.

Gosti ovogodišnjeg Sajma su Jasna Šamić, istaknuta bosanskohercegovačka književnica koja živi i radi u Francuskoj, Jasenko Selimović, poznati kulturni i javni radnik koji živi u Stockholmu, autor knjige “Sarajevo”, Monica Hirsch, švedska publicistkinja sa knjigom “Modet att minas”, Šimo Ešić, izdavač i pisac za djecu, Uzeir Bukvić, novinar i pisac, te mnogi drugi pisci koji će predstaviti svoje nove knjige te izdavači kod kojih se knjige objavljuju.

Društvo bh. pisaca, prevodilaca i bibliotekara u Švedskoj je na svojoj godišnjoj skupštini ustanovilo nagradu “Meho Baraković”. Žiri u čijem su sastavu bili Milena Rudeždr. Izet Muratspahić doc. dr. Midhat Ajanović odlučilo je dodijeliti nagradu Refiku Ličini, a nagrada će biti uručena na Sajmu.

– Nagrada se dodjeljuje za vrhunske književne domete u području poezije, proze, prevodilaštva i esejistike autoru koji je u pola stoljeća djelovanja stvorio djela bogatog jezičkog izraza i literarne invencije izražene kroz simbiozu modernog i tradicionalnog. Uprkos tako izuzetnoj književnoj pojavi kakva je Ličina, kandidatu koji, po jedinstvenoj ocjeni ovog žirija, zauzima istaknuto mjesto ne samo u literaturi koja se stvara u skandinavskoj dijaspori, već uopće u južnoslavenskim književnostima, odluka nije bila jednostavna. Žiri je u najužoj konkurenciji imao još desetak imena vrhunskih autora koji svaki na svoj način grade jednu cijelu malu književnu koloniju u Skandinaviji koji predstavlja iznimno zanimljiv fenomen od značaja za cjelokupnu našu kulturu, stoji u obrazloženju žirija.

Na Sajmu će se predstaviti “Preporod”, kulturno društvo iz Zagreba koje ima zavidnu izdavačku djelatnost te časopis “Behar”. Mjesto na Sajmu će naći i digitalna knjižara i izdavačka kuća “Daorson”, kao i izdavači “Temsy Sweden”“Korpen”“Bosanska riječ”

Na svakom Sajmu se predstavlja i po jedna izložba. Ovoga puta je to izložba pod naslovom “Ni krivi ni dužni”, sačinjena od portreta ljudi koji su ubijeni u prijedorskoj općini tokom posljednjeg rata. Autor izložbe je akademski slikar Mensur Bešlagić koji živi i radi u Göteborgu.

Kao jedna crvena nit kroz cijeli sajamski program predstavljaju se knjige koje za temu imaju rat u Bosni i Hercegovini ali sa jedne distance – sjećanja, život poslije rata, život van Bosne i Hercegovine.

Na programu Sajma je i predstavljanje doktorske disertacije Sonje Bjelobabe na temu prevođenja narodne književnosti. Doktorski rad je odbranjen na univerzitetu u Göteborgu.

Sajam se završava okruglim stolom na temu bosankohercegovačka drama. U diskusiji učestvuju moderator Izet Muratspahić, Jasna Šamić, Almir Bašović i Zlatko Topčić.

Organizatori Sajma su NBV (Trezvenjački obrazovni savez) u saradnji sa Bh. savezom žena u Švedskoj te Bh. društvom pisaca prevodilaca i bibliotekara, Kultur i Väst, Radio Göteborg i Litteraturhuset.

Related posts

Početkom jula starta aviolinija Banja Luka – Milano

Editor

Mreža Pangea od Schmidta traži uođenje zasebne izborne jedinice za bh. dijasporu

BHD Info Desk Administrator

Evropska unija se dogovorila o covid-certifikatima

Editor

Leave a Comment