BiH dijaspora

IGK: Nad zatočenicima u koncentracionim logorima smrti u Prijedoru je izvršen genocid

Najoštrije osuđujemo i potpuno odbacujemo anticivilizacijske izjave o žrtvama genocida u Prijedoru od strane režisera filma Dara iz Jasenovca Predraga Antonijević i televizijskog voditelja Milomira Marića.
Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) podsjeća navedenu dvojicu negatora genocida koji se potpuno uklapaju u sve izražejniji koncept negiranja genocida, glorifikovanja osuđenih ratnih zločinaca i revizije historijskih i sudskih činjenica da raspoloživi validni, vjerodostojni i autentični izvori te potpuno nepobitni dokazi nauke o genocidu potvrđuju da su nad Bošnjacima i Hrvatima u koncentracionim logorima smrti u Prijedoru s namjerom izvršeni svi oblici zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, uključujući i genocid.
Na taj način ispunjeni svi uvjeti koji se tiču materijalnog elementa genocida te da su zločini u prijedorskim koncentracionim logorima smrti  izvršeni s namjerom da se unište Bošnjaci i Hrvati, pripadnici nacionalne, etničke i vjerske grupe kao takve, što potvrđuje i dokazuje da je riječ o zločinu genocida.
Na hiljade prijedorskih Bošnjaka i Hrvata, uključujući žene, djecu i starije osobe, zbog njihove nacionalne, etničke i vjerske pripadnosti, zatočeno je u prijedorskim koncentracionim logorima i drugim mjestima zatočenja. Uslovi u logorima i drugim mjestima zatočenja bili su veoma teški, nehumani, neljudski i okrutni. Zatočenici su bili izloženi okrutnom i nehumanom postupanju, teškom premlaćivanju, ponižavanju, terorisanju, fizičkom i psihičkom zlostavljanju, zastrašivanju i maltretiranju. Zločinci su s namjerom da unište Bošnjake i Hrvate kao pripadnike nacionalne, etničke i vjerske grupe kao takve, ubijali (masovno i pojedinačno), teško ranjavali i namjerno nametali takve uvjete koji su imali za cilj da dovedu do njihovog fizičkog uništenja. Zatočenici su bili žrtve i svjedoci neljudskih postupaka, uključujući ubistva, silovanja, seksualna zlostavljanja, mučenja, premlaćivanja, pljačkanja, ponižavanja, kao i ostalih oblika psihičkog i fizičkog zlostavljanja.
Jedini razlog za sve oblike zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, uključujuči i genocid koji su u prijedorskim koncentracionim logorima smrti  i drugim zatočeničkim centrima izvršeni nad Bošnjacima i Hrvatima je bio taj što su po nacionalnosti bili Bošnjaci ili Hrvati.
Prijedor je žrtva ne samo perioda 1992- 1995. već Prijedor je  žrtva i u današnje vrijeme. Genocid u Prijedoru je Srebrenica u kontinuitetu. Anticivlizacijske, dehumanizirajuće izjave Antonijevića i Marića i njima slićnim samo pokazuju da entitet RS ima temelje koji nisu humani, koji su agresivno genocidni. Održavanje takve tvorevine  bez suočavanja sa agresivno genocidnom prošlosti je nemoguće.


Institut za istraživanje genocida Kanada

Related posts

Ponovo duplo skuplje za dijasporu: Evo koliko iznose vitre za bh. građane

BHD Info Desk Administrator

Bosna i Hercegovina je među 10 zemalja svijeta iz kojih je otišlo najviše stručne radne snage u Njemačku

Editor

(Video) Derby: BiH udruženje obilježilo sjećanje na sve žrtve holokausta i genocida

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment