Lifestyle

Istorijska presuda: Bivšoj supruzi mora platiti naknadu za kućne poslove

banner

Kinez mora platiti svojoj bivšoj supruzi gotovo osam hiljada dolara za godine neplaćene brige o domaćinstvu, uistorijskoj brakorazvodnoj parnici koja je izazvala žestoku raspravu u Kini.

Prema novom građanskom zakoniku, koji je stupio na snagu ove godine, bivši supružnici prvi put imaju pravo tražiti naknadu ako su snosili više odgovornosti kod kuće u zajedničkom životu.

Bivša supruga Wang rekla je pekinškom sudu da je u pet godina braka “brinula o djetetu i obavljala kućane poslove, dok (njezin tadašnji suprug) Chen nije mario niti je sudjelovao u kućnim poslovima i jedino je išao na posao”.

Podnijela je zahtjev za dodatnu naknadu za kućanske poslove i brigu o djeci, navodi se u sudskom izvještaju od 4. februara.

Ženi se treba isplatiti 7.700 dolara

Sud je presudio da je Wang zaista preuzimala na sebe više kućanskih poslova i da joj se treba isplatiti 50.000 juana (7.700 dolara), dati sbrigu nad djetetom i 2000 juana alimentacije mjesečno.

Wang je prvotno zatražila 160.000 juana, a nakon napisa lokalnih medija o tom slučaju, pokrenuta je online debata o vrijednosti neplaćenog rada žena u kućanstvima.

Hešteg “kućanica dobila 50.000 juana naknade za kućanske poslove” imao je do srijede više od 570 milijuna pregleda na Weibu – platformi sličnoj Twitteru.

“Žene nikada ne bi trebale biti domaćice…kada se razvedete, ostajete bez ičega. 50.000 juana naknade za kućne poslove je glupost”, piše u jednom komentaru.

“Dadilja na puno radno vrijeme na pola godine mogla bi koštati više nego ovo, zar su mladost i osjećaji žene toliko jeftini”, navodi se u drugom.

Dobiveni iznos odražavao je trajanje braka i “napore koje je Wang uložila u domaće poslove, Chenove prihode i lokalne troškove života”, citirali su lokalni mediji suca.

Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) procjenjuje da Kineskinje dnevno obavljaju gotovo četiri sata neplaćenog rada, 2,5 puta više od muškaraca i više od prosjeka.

Povećao se broj razvoda u protekla dva desetljeća u Kini jer su se zakoni liberalizirali i žene su postale financijski neovisnije – na zabrinutost Pekinga koji pokušava povećati natalitet u starećoj populaciji.

BHDINFODESK

Related posts

Slovo o svemu: Slavim ljubav, pjevam sreći – sve te divne, hrabre žene

Editor

Bijeli golub ponovo (ne)leti 533:  EVO GA SA  ”TABLICOM”

Copo Sejo

Evo kako se najlakše riješiti tvrdokornih mrlja od kamenca na slavinama

Editor

Leave a Comment