Biznis

Počela izgradnja atrija na Međunarodnom aerodromu Tuzla

banner

Na Međunarodnom aerodromu Tuzla počela je izgradnja atrija. Riječ je o novom objektu koji ćebiti lociran u sjevernom dijelu kompleksa aerodroma, povezan je nadstrešnicom sa glavnim ulazom-izlazom u Putnički terminal, a služit će za potrebe putnika u odlasku i dolasku.

“S obzirom da su sve administrativne procedure završene, kako bi se postiglo još značajnije rasterećenje putničkog terminala kreće se u realizaciju izgradnje atrija. Ukupna ugovorena vrijednost za izvođenje radova je 1,678,941 KM. Tenderska procedura oko izgradnje je okončana, a izabrani su i izvođači radova po određenim vrstama radova”, saopćeno je iz Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Atrij će se prostirati na površini od 604,84 m2 izgrađenog prostor, a u njemu će biti smještene sve rent a car agencije, suvenirnice, turističke agencije i prateći montažni objekti koji su trenutno smješteni u sklopu putničkog terminala.

Kroz projekat vanjskog uređenja izgraditi će se saobraćajnica sa pristupnim popločavanjem u zoni oko Atrijuma a urediti će se i prostor između zgrade Putničkog terminala i objekta Atrijuma.

“Izgradnjom Atrijuma stvaraju se takođe i preduslovi da aerodrom poveća prihode iz ne-avijacijskih usluga (kroz izdavanje prostora u zakup i sl.) što je u osnovi nisko-budžetskog modela na čijim principima aerodrom teži da posluje. Idejni projekt atrija završen je mnogo ranije, ali je gradnja više puta odgađana zbog izdavanja građevinske dozvole od strane lokalne vlasti. Izvođači radova u proteklih nekoliko dana uvedeni su na plato gradilišta koji se nalazi u neposrednoj blizini zgrade putničkog terminal, a koji se koristio kao parking prostor”, kazali su iz ovog javno preduzeća.

Rok izvođenja radova je 16 mjeseci.

BHDINFODESK

Related posts

Kompanija FTM d.o.o. Novi Travnik – pozitivan primjer saradnje bh. dijaspore i realnog sektora

BHD Info Desk Administrator

Chakrabarti: Integracija ključ za ekonomski rast na Zapadnom Balkanu

Editor

Hrvatska: U turizmu zaposleno više od 6.000 Bosanaca i Hercegovaca

Editor

Leave a Comment