Pogledi

Ermin Sinanović iz Amerike: Rusija preko Srbije i RS-a ostvaruje ciljeve

Analitičari tvrde da nada nije bezrazložna. Pitanje je do kada će BiH čekati da osjeti da je Joe Biden, dokazani prijatelj naše zemlje, na čelu Amerike.

O ovoj temi govorio je  za Hayat Ermin Sinanović, izvršni direktor Centra za islam u Savremenom svijetu pri Univerzitetu Shenandoah u Virginiji.

On je rekao da su prioriteti spoljnje američke politike Indo-pacifik i rivalitet sa Kinom prije svega. Razgovarat će se o problemima odnosa između Amerike i Kine.

Dodaje da je Bidenova administracija naglasila da će raditi na tome da popravi odnose između Evropske unije i Amerike.

“Zbog narušenih odnosa EU se okretala prema drugim partnerima, uključujući i zemlje koje Amerika smatra svojim rivalima. Okrenula se prema Kini i Rusiji. I dalje je to kamen spoticanja. To se utiče na odnose prema zapadnom Balkanu. Ako Amerika i EU nemaju usaglašen stav, doći će do razilaženja i poteškoća u odnosu prema zapadnom Balkanu koje mogu iskoristiti drugi geostrateški rivali, prije sve ga Kina i Rusija. Da li će problemi biti otklonjeni ostaje da se vidi, i da li će Bidenov tim uspjeti vratiti EU pod svoje okrilje. To nije prioritet administracije”, kaže Sinanović.

Koraci koji bi trebali uliti povjerenje evropskim saveznicima da Amerika nastavlja odgovornu politiku su učinjeni, smatra sagovornik. Povjerenje koje je stvoreno tokom Trumpove administracije ne može biti izbrisano tek tako. Zahtjevat će neko vrijeme da se izgladi situacija između EU i Amerike. Ako se to desi moglo bi se pozitivno odnositi i na zapadni Balkan i BiH.

“Ne postoji raspored po kojem se radi. Odgovara se na trenutne zahtjeve geopolitike. Ponovo će američka administracija napraviti pilot prema Aziji. Ono što je počelo za vrijeme Obamine administracije, ta politika će se ponovo vratiti na meni diplomata. Kada će zapadni Balkan doći na red, ne znamo” ističe Sinanović.

Sinanović smatra da može doći na red ukoliko dođe do većih kriza ili ukoliko Rusija napravi poteze koji će zahtjevati američki odgovor. Rusija je jako lukav i oprezan igrač i oni to neće činiti baš iz tog razloga jer znaju da bi se SAD uplela u to.

Related posts

IGK podržava prijedlog Pettigrewa da se logor Omarska proglasi nacionalnim spomenikom

Urednik BiH Info Desk

Dvije okupacije, dvije odbrane: Sarajevo je opstalo

Procjena je da u BiH, cirkulira oko pet hiljada lažnih diploma

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment