BiH dijaspora

EVROPSKA KOMISIJA O COVID-PASOŠIMA: Evo kakva će pravila važiti za građane BiH

Digitalni zeleni certifikat namijenjen je da se olakša putovanje unutar Evropske unije. Prijedlozi uključuju, također, instrumente za polagano ponovno otvaranje prema svijetu.

Rečeno je to za Fenu iz sjedišta Evropske komisije u Bruxellesu u odgovoru na pitanje da li uvođenje tzv. Covid-pasoša za zemlje koje nisu članice EU, odnosno da li uvođenje ovog dokumenta ograničava njihov ulazak u EU bez obzira na postojanje bezviznog režima.

“Kao što možda znate, putovanja u Evropsku uniju koja nisu esencijalna su ograničena za većinu zemalja izvan EU, uključujući Bosni i Hercegovinu. Državljanin zemlje izvan EU koji možda putuje u EU, može dobiti digitalni zeleni certifikat. On može zatražiti digitalni zeleni certifikat od države članice u koju putuje, pružajući sve neophodne informacije, uključujući pouzdan dokaz o vakcinaciji. Država članica bi, onda, procijenila da li je pouzdan dokaz pružen i odlučila da li izdati digitalni zeleni certifikat”, pojasnili su.

Srednjoročno, kad je Evropska komisija zadovoljna da treća zemalja izdaje certifikate u skladu sa međunarodnim standardima i sistemima koji su interoperabilni s EU sistemom, Komisija može izdati “odluku o adekvatnosti” putem implementirajućeg akta na osnovu predložene regulative. Tada bi takvi certifikti treće zemlje bili prihvaćeni pod istim uvjetima kao digitalni zeleni certifikati.

Fenini sagovornici su, također, upitani kakav će biti status državljana BiH i drugih zemalja koji su ili će biti vakcinisani vakcinama iz Rusije ili Kine te mogu li oni računati na slobodan ulazak u zemlje EU.

U oba slučaja važno je naglastiti da bi pravila prihvatanja dokaza o vakcinaciji bila ista kao za EU državljane: vakcine koje su dobile autorizaciju za EU tržište trebaju biti prihvaćene, ali države članice mogu odlučiti da li će, osim toga, prihvatiti druge vakcine”, rečeno je za Fenu iz Evropske komisije.

Related posts

Bijeli golub ponovo (ne) leti 52/ 205: FIKRETA (KUNOSIĆ) HAMBIRALOVIĆ 1929 – 2020

BHD Info Desk Administrator

Bosanski kulturni centar Turku: Konzularni dani u Finskoj

BHD Info Desk Administrator

Luton: Amir Delić (Packi), Bišćanina sa engleskom adresom proglašen za najodgovornijeg čuvara životne sredine u Velikoj Britaniji

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment